fbpx

Danas počinje sudski proces protiv Milorada Dodika

2 min. za čitanje

Predsjednik RS-a i lider SNSD-a Milorad Dodik danas će se izjasniti o krivici u Sudu Bosne i Hercegovine. On je sa v.d. direktora Službenog glasnika Milošem Lukićem optužen za nepoštivanje odluka visokog predstavnika i prijeti mu zatvorska kazna.

Dodik je potvrdio da će se danas odazvati pozivu Suda BiH i da će u Sarajevu “braniti Republiku Srpsku jer nema pravo da se povuče”.

“Idem da branim Republiku Srpsku, a moja lična sudbina je manje važna i na tu temu ću imati nešto da kažem, biću u prilici, vjerovatno, jednog dana. Očekujem potpunu degradaciju prava, Ustava BiH, svega što ima smisla u ovom procesu. Republika Srpska će veoma jasno i odlučno odgovoriti na ovu farsu. Mi ćemo provesti nekoliko važnih aktivnosti u tom pogledu i mislim da je ovo prilika da se Republika Srpska oslobodi Sarajeva i BiH.

Zato ću se ja braniti kao predsjednik Republike Srpske, a ne kao Milorad Dodik. Predsjednik Republike Srpske ide na to namješteno suđenje u Sud da pokaže koliko je ono antiustavno i antipravano, koliko je ono muslimansko i antisrpsko, i koliko je taj sud mjesto za šikaniranje Srba i njihov politički progon. Sud je neprijateljsko mjesto za Srbe i za to je i napravljen”, izjavio je Dodik.

Iako je opet govorio o “antiustavnom sudu i tužilaštvu i nerazumljivom optužnici i djelima koja ne postoje”, lider SNSD-a danas u 13:00 sati mora biti u sudnici državnog suda.

Od trenutka podizanja optužnice, odbrana predsjednika Republike Srpske, njemu bliski politički partneri, mediji i stranačka mašinerija počela je praviti pritisak na rad pravosuđa tvrdeći da je suđenje Dodiku i Lukiću politički proces.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments