fbpx

Bosna i Hercegovina najzagađenija minama u Evropi

3 min. za čitanje

Dvadeset godina saradnje ITF-a i Centra za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini.

Povodom obilježavanja dvadeset godina rada ITF-a u protivminskim akcijama u Bosni i Hercegovini i saradnje sa Centrom za uklanjanje mina u BiH, u sjedištu ITF-a u Ljubljani je 04.12.2019. godine upriličena službena posjeta Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića i člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

ITF Enhancing Human Security (Međunarodni fond za jačanje ljudske sigurnosti) je imao čast primiti uvažene goste zajedno sa svojim partnerima iz Bosne i Hercegovine. Ambasador Tomaž Lovrenčič, direktor ITF-a, pozdravio je sve prisutne a potom su se kratkim opisima aktivnosti protivminskog djelovanja obratili g. Saša Obradović, direktor Centra za uklanjanje mina u BiH, g. Mirsad Mirojević, direktor OKI FANTOMI, gđa Svjetlana Pavlović, direktorica Posavine bez mina, g. Željko Volaš, direktor UDAS-a i g. Nermin Hadžimujagić, direktor Centra za obuku pasa za otkrivanje mina u BIH (MDDC).

Bosna i Hercegovina smatra se jednom od zemalja u svijetu koja je najviše zagađena minama, dok je u Evropi ona i najzagađenija zemlja čije minski sumnjivo područje i dalje čini oko 2% od njene ukupne teritorije (1,007 km2 sredinom 2019. godine) sa oko 60,000 do 70,000 mina i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata (ESZR). U 1996. godini minski sumnjiva ili zagađena područja procijenjena su na 4,200 km2.

ITF je prisutan u BiH od 1998. godine i do sada je više od 180,000 djece i odraslih učestvovalo u ITF programima upozoravanja na mine, 917 žrtava mina dobilo je zdravstvenu rehabilitaciju, a preko 5,000 žrtava mina iz BIH dobilo je socijalno-ekonomsku podršku kroz sportske aktivnosti. Od 1998. godine do danas u BiH je očišćeno i vraćeno stanovništvu na upotrebu gotovo 90 km2 minski sumnjivog i zagađenog područja.

Za sve projekte u Bosni i Hercegovini ITF je prikupio više od 200 miliona USD za 20 godina. Cilj deminerske zajednice u BiH, uključujući i ITF, jeste da do početka 2020. godine smanji veličinu minski sumnjivih i zagađenih područja ispod 1,000 km2. ITF je ove godine pokrenuo projekat ‘Sarajevo bez mina 2020‘ zajedno sa svojim partnerima MDDC i Marshall Legacy Institute, uz finansijsku podršku Sjedinjenih Američkih Država.

Kroz projekat se očekuje da će biti oslobođeno preko 8 km2 minski sumnjivih i zagađenih područja u Sarajevu i okolnim opštinama, a time će biti poboljšani uslovi života više od 250,000 stanovnika, kao i bezbroj drugih posjetilaca ovog područja. Projekat će omogućiti proglašenje glavnog grada BiH bez mina do kraja 2020.godine i korištenje zemljišta koje je trenutno zagađeno minama. Pored toga, projekat ima za cilj da ponovo uspostavi lokalni interes i podršku u međunarodnoj zajednici donatora kako bi doprinio projektima uklanjanja mina i oslobađanju zemljišta u drugim dijelovima BiH.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments