fbpx

Utvrđene izmjene i dopune zakona o osnovnom i srednjem odgoju i obrazovanju TK

3 min. za čitanje

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju, te ih uputila u skupštinsku proceduru po skraćenom postupku.

Razlozi za donošenje sadržani su u potrebi uređivanja predmetne materije na jasniji i precizniji način, odnosno iz razloga popunjavanja pravnih praznina i nedorečenosti trenutno važećih zakonskih rješenja, te usklađivanja zakona sa drugim zakonima.

Između ostalog, novim izmjenama i dopunama stvaraju se pretpostavke za izbor i korištenje istog udžbenika po predmetima u svim razredima osnovnih škola na području Tuzlanskog kantona. U dosadašnjoj praksi u svim osnovnim školama Tuzlanskog kantona nije korišten isti udžbenik/radni udžbenik, a događalo se i da se u istoj školi, u različitim odjeljenjima, koriste  različiti udžbenici.

Također, predloženim izmjenama i dopunama se predviđa skraćivanje časova. Skraćivanje nastavnog sata i to u trajanju najviše 15 minuta, moći će se izvršiti ukoliko nije osigurana optimalna temperatura u školi, uslijed dužeg prekida u napajanju električne energije, organizovanja školskih priredbi povodom obilježavanja državnih praznika, takmičenja učenika ili na preporuku sigurnosnih agencija kada se u blizini školskog objekta, u vrijeme trajanja nastave organizira npr. sportski događaj visokog rizika. Također predviđene su i određene odredbe kojima se stvaraju pretpostavke za omasovljenje takmičenja učenika.

Između ostalog današnjim dopunama se propisuje da se ugovor o obavljanju pripravničkog staža (zasniva se radni odnos) i ugovor o stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa (nekada tzv. volonterski rad) zaključuju na onoliko vremena koliko traje stručno osposobljavanje za samostalan rad u obrazovanju.

Bez takvog određenja gubi smisao stručnog osposobljavanja ukoliko ne postoji odgovarajući kontinuitet u radu lica koje se osposobljava za samostalan rad, a koji rad se svakako obavlja pod nadzorom mentora, koji se shodno važećim propisima imenuje licima koja se osposobljavaju.

U dosadašnjoj pravnoj praksi primijećeni su razni slučajevi angažovanja po ovom osnovu na vrlo kratke periode, što i anagažovanim licima u tom smislu stvara poteškoće prilikom ispunjavanja uslova za polaganje stručnog ispita. Za vrlo kratke periode angažovanja, ukoliko ne postoji mogućnost angažovanja stručnog lica bez konkursa, školama stoji na raspolaganju institut instruktivne nastave (priprema učenika za polaganje razrednog ispita).

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments