fbpx

Upućena inicijativa za elektronsko preuzimanje CIPS-a

1 min. za čitanje

Omer Berbić, vijećnik Naše stranke u Gradskom vijeću Tuzla, tražio je od Grada Tuzle da oslobodi građane od fizičke dostave CIPS-a te da, u dogovoru s Ministarstvom komunikacija i prometa BiH kao i s Agencijom za identifikaciju dokumenata i razmjenu podataka BiH uspostavi elektronsko rješenje.

„Državni ministar saobraćaja i komunikacija Edin Forto i direktor IDDEEA-e pokrenuli su inicijativu prema opštinama, gradovima, kantonima i Federaciji da se izbjegne upotreba CIPS dokumentacije odnosno da mi na svojoj ličnoj karti imamo CIPS koji se može faktički elektronskim putem koristiti odnosno dokazati“, navodi Berbić.

Elektronsko rješenje za preuzimanje CIPS obrasca uveliko bi olakšalo prijavu na javne pozive i značajno smanjilo gužve u gradovima. Dugi redovi i čekanja koja opterećuju građane i stvaraju nepotrebne gužve u institucijama ne samo da dovode do gubitka vremena, već i do povećane administrativne opterećenosti, zaključuje Berbić.

Iz IDDEEA-e navode da im je krajnji cilj osigurati da građani Bosne i Hercegovine imaju olakšan pristup svojim dokumentima, čime će unaprijediti kvalitetu njihovog svakodnevnog života.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments