fbpx

Herojska generacija: Dok su granate sijevale, oni su pisali historiju bh. fudbala

3 min. za čitanje

Mediteranska fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine ostaće zauvijek zlatnim slovima upisana u historiju bosanskohercegovačkog fudbala, to je bila prva reprezentacija Bosne i Hercegovine koja je izašla na međunarodnu scenu i odigrala zvanične utakmice.

Ovaj, slobodno možemo reći, podvig naših fudbalera desio se u najteže vrijeme po našu državu u jeku rata 1993.godine. Tada su naši reprezentativci nastupili na Mediteranskim igrama u Montpellieru gdje je naša reprezentacija odigrala utakmice protiv Alžira (1:1) i Grčke (1:3).

Reprezentaciju su vodili selektor Mirsad Fazlagić i trener Rade Matić. Upravo je Fazlagić objasnio kakve su sve poteškoće i pakao prošli naši reprezentativci da bi predstavili našu zemlju Europi i svijetu.

Bila je to prva bosanskohercegovačka reprezentacija nakon proglašenja nezavisnosti. Poruke smo slali na sve strane, na svaku adresu gdje se nalazio neko od potencijalnih kandidata. Za zborno mjesto smo odredili Zagreb jer je najviše fudbalera gravitiralo ka glavnom gradu Hrvatske. Našem pozivu se odazvalo 14 fudbalera. Dovoljno za početak takmičenja. Međutim, jedne noći oko tri poslije ponoći u hotel je došla naoružana grupa koja je zbog sukoba u Bosni i Hercegovini između Armije BiH i HVO odvela četiri Hrvata i jednog Bošnjaka, tako da smo ostali sa devet igrača. Među odvedenima je bio i Boris Gavran, sin Čelikovog asa Mate Gavrana. No, on ih je nadmudrio. Obećao je da će otići u Maribor gdje je igrao, a produžio je do Sežane i sa nama zajedno otputovao u Francusku. Krnju reprezentaciju popunilo je nekoliko prvotimaca Sarajeva koji su se nalazili na turneji u Emiratima. Bez ozbiljnijih priprema u Montpellieru odigrali smo dvije utakmice, sa Alžirom 1:1 i Grčkom 1:3. Nismo mogli više. Imajući u vidu uslove u kojima smo pokušali nešto da uradimo i to je bilo dobro, prisjeća se tog perioda tadašnji selektor Mirsad Fazlagić, a što je zapisano u knjizi Branka Tomića “Fudbalska riznica bosanskohercegovačkog nogometa”.

Da se taj prvi korak ne bi zaboravo trener Rade Matić je u svoj dnevnik upisao prezimena “Mediteranaca”: Abdulahović, Fazlagić, Kapetanović, Sabitović, Ramčić, Hibić, Repuh, Valentić, Varešanović, Suljagić, Džafić, Gavran, Cviko, Muftić i Hazirović. Strijelac oba gola za našu reprezentaciju bio je Mirsad Hibić. (sportske.ba)

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Dok su granate sijevale oni se zajezavali