Najviše zemljišta će biti zasijano na opštini Lukavac

2 min. za čitanje

poljoprivreda

Planom je predviđeno da se žitaricama, povrtnim, industrijskim i krmnim biljem zasije 7.229 ha. Jesenjom sjetvom 4.928 ha se planira zasijati žitaricama, što je 68,17% ukupnog plana sjetve, a manje je za 1,36 % u odnosu na plan 2012. godine.

Sjetvom pšenice kao najznačajnije kulture za ishranu stanovništva planira se zasijati 3.562 ha što je 49,27 % od ukupnog plana, a to je približno ista količina u odnosu na prošlu godinu. 542 ha se planiraju zasijati povrćem što je za 12,5 ha manje u odnosu na prošlu godinu. Krmnim biljem planirano je zasijati 1.754 ha što je za 45 ha odnosno 2,63%, više u odnosu na prošlogodišnji plan.

U općinama Banovići, Gradačac, Doboj Istok, Lukavac i Tuzla odnosu na prošlu godinu jesenja sjetva je planirana na nešto manjim sjetvenim površinama, dok je u ostalim općinama veća ili u nivou prošlogodišnje. Kao i prethodne godine, i u ovoj sjetvenoj sezoni najveće površine planiraju se zasijati u općinama Lukavac, Gradačac, Čelić, Kalesija, Živinice i Gračanica.

U cilju ostvarenja plana jesenje sjetve potrebno je, između ostalog, prioritetno isplatiti ostvarene novčane podrške za poljoprivrednu proizvodnju iz 2012. godine, a blagovremeno isplaćivati podrške ostvarene u 2013. godini kako bi olakšali poljoprivrednim proizvođačima nabavku repromaterijala za jesenju sjetvu, navodi se u Planu jesenje sjetve.

Podijeli ovaj članak
1 komentar