Bijela kuga: Sve manje upisanih učenika u školama Tuzlanskog kantona

4. Oktobra 2013.
3 min. za čitanje

SAMSUNG

U prvi razred osnovnih škola upisano je 4.233 učenika, od čega je 5 učenika upisano u dvije ustanove za specijalni odgoj i obrazovanje. U odnosu na prošlogodišnji upis učenika u prve razrede, ovogodišnji upis učenika smanjen je za 84 učenika ili 1,98%. Paralelno, u školskoj 2013/14.godini 279 učenika je upisano u prvi razred osnovnih muzičkih i baletske škole. U školskoj 2012./2013. godini osnovnu školu je završilo 2.052 učenika manje nego u prethodnoj školskoj godini.

Kada je u pitanju upis u srednje škole na području našeg kantona, nakon prvog upisnog roka pokazalo se da za određena zvanja i zanimanja postoji veći interes učenika nego što se očekivalo, tako da su napravljene određene izmjene plana upisa učenika u srednje škole, a sve kako bi se učenicima obezbijedilo da se upišu u škole za čija su stručna zvanja i zanimanja najviše zainteresovani. Tako je JU Mješovita srednja škola Čelić odobren upis pola odjeljenja učenika za zanimanje plinski i vodoinstalater umjesto planiranog pola odjeljenja učenika za zanimanje instalater centralnog grijanja, a JU Srednja medicinska škola Tuzla je odobren upis četiri odjeljenja učenika za stručno zvanje medicinska sestra-tehničar umjesto planiranih dva odjeljenja učenika za stručno zvanje farmaceutski tehničar i po jednog odjeljenja učenika za stručna zvanja pedijatrijska sestra-tehničar i fizioterapetski tehničar.

Obzirom da je na području Tuzlanskog kantona smanjen broj učenika koji se upisuju u srednju školu, te da ne postoji preveliki interes učenika za upis u određena stručna zvanja i zanimanja, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta je, tamo gdje je ocijenilo da je zahtjev opravdan, izdalo saglasnosti za formiranje odjeljenja sa manjim brojem učenika od minimalnog broja predviđenog Pedagoškim standardima za srednje škole.

Neplaniran upis ovolikog broja učenika u JU Srednja medicinska škola Tuzla je u značajnoj mjeri narušio odnos broja učenika upisanih u druge srednje škole. Većina škola upisala je manji broj učenika nego prethodne školske godine, na što je najviše uticao manji broj učenika koji se upisuju u prve razrede srednjih škola na području Tuzlanskog kantona u odnosu na prethodnu godinu. Također je važno istaknuti da je i ove godine upis u srednje stručne škole loš, i u narednom periodu je potrebno učenike više motivirati da se obrazuju u srednjim stručnim školama.

Podijeli ovaj članak
2 komentara
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Lagano izumiremo.Nacionalizam,divlji kapitalizm,fašizam, uzimaju danak.

Je li ovo neki pokusaj sale? Bijela kuga je na podrucju TK ravno 9 godina. Ovo nije izmisljena cifra nego trenutak kada su sve osnovne skole upisale bar jedno odjeljenje manje. Nekom sad doslo iz guz*ce u glavu?

Sa nenormalnim brojem upisanih u Medicnsku skolu necemo dobiti bolje zdravstvo nego vise zdravstvenih radnika na birou, veci odliv omladine u inostranstvo buduci da se ta struka vani vise i cijeni. Naravno, i to nikog nije briga, sve dok se moze zaraditi na srednjoskolcu, jer pored upisnina svake godine u mnogim skolama ne mozete ni potvrdu dobiti baz placanja formulara u knjizari skole…