Rijeka Turija ponovo pretvorena u kanal za odvodnju otpadnih voda

3 min. za čitanje

Rijeka Turija ponovo je pretvorena u kanal za odvodnju otpadnih voda, a čini se da u njenom koritu ovih dana najmanje ima vode.

Novi ekološki incident desio se prije dva dana kada je velika količina otpadnih voda iz taložnih jezera RMU Banovići puštena u Turiju. Ovo nije prvi slučaj ali je šokantno da nadležni i dalje, uprkos brojnim upozorenjima, dokazima, informacijama i apelima nisu reagovali.  Nijemim posmatranjem, a time i odobravanjem, svjesno ubijaju i uništavaju kompletnu floru i faunu u i oko Turije.

Aktivista Foruma za zaštitu okoliša Jakub Mahovkić je odmah po saznanju o novom incidentu reagovao ali su se o njegove prijave nadležni oglušili.

„Davno sam zaključio da je kod nas mozda jači ekološki kriminal od farmaceutskog. Nakon ekološkog incidenta na rijeci Turiji, zbog kako je jedan moj prijatelj Zlaja rekao “Banditskog odnosa menadžmerta RMU Banovići“, pokušavam izvršiti prijavu za to. Kud god da krenem kao da je neradni dan za inspektore iz te oblasti od općinskog do federalnog nivoa. Sve se svodi na odgovore da onaj ko je nadlezan nije tu, prenijet cemo poruku i slični izgovori. Na kraju mi je ponuđeno da prijavu izvršim na broj za anonimne prijave. Živimo u državi u kojoj od vas traže da ostanete anonimni i kada to ne želite. Ja i nisam ostao anoniman ostavio sam uredno podatke i broj telefona da me kontaktiraju, a dodatna prijava ide u pisanoj formi“, izjavio je za Soda Live Mahovkić.

Ono što aktuelnom problemu daje novu dimenziju da ni stvarni stepen zagađenja sada nije moguće utvrditi jer Općina Lukavac, slučajno ili namjerno, nije izmirila obaveze prema Institutu za hemijsko inžinjerstvo Tuzla iz 2014. godine za uzorkovanje i analizu vode prilikom zagađenja.

1509254_1130630056981481_5054327643250993565_n

„Desilo se ono čega sam se plašio, i na šta sam upozoravao na zadnjoj sjednici OV, te na osnovu toga i uputio vijećnićko pitanje. Naime, i sam sam šokiran da Općina i pored obećanja do danas nije izmirila obaveze prema Institutu za hemijsko inžinjerstvo Tuzla. Oni su nam bili jedno od najjačih oružja, njihovi nalazi vode za tužbu. Bojim se da je neko namjerno htio da dovede u pitanje saradnju sa ovom institucijom i na taj način omogući RMU Banovići da se počnu ponovo ponašati ovako. Međutim, ipak smatram da ne smijemo i nećemo izgubiti volju za nastavak borbe, moramo iznalaziti druge načine“, izjavio je Mahovkić.

10402549_1130680680309752_8275580920817781723_n

Ekološki  aktivisti pozivaju  inspekcijske organe i sve druge relevantne institucije i pojedince da hitno zaustave uništavanje rijeke Turije, u protivnom najavljuju poduzimanje mjera koje uključuju i nove proteste.

OZNAKE: ,
Podijeli ovaj članak
4 komentara
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

STOKA TO RADI TO NISU LJUDI

Ipak su to “ljudi”, jer to stoka ne radi…

Zbog ovoga i sl. zemljište nizvodno od jezera Modrac nije za poljoprivredu

BiH ima zakone koji reguliraju ekološka pitanja.Medjutim kod nas su zakoni mrtvo slovo na papiru.Umjesto zakona vladaju ljudi.”Država to sam ja” deviza je naših lokalnih,kantonalnih,entitetskih ,državnih moćnika.A ti inspekcijski organi i “relevantne institucije”su samo beskorisni uhljebi koji neće mrdnuti ni malim prstom.