fbpx

Derbi A1 košarkaške lige BiH: KK „Lukavac“ – KK „Gradina“ Srebrenik

4 min. za čitanje

KKlukavac

Piše: Dino Burgić

Derbi 20. kola u subotu u sportskoj dvorani u Lukavcu donosi susret prvoplasiranih na tabeli  A1 lige Bosne i Hercegovine između KK“ Lukavac“ i KK „Gradina“ iz Srebrenika.  Sudar ekipa koje uoči početka sezone i nisu bili favoriti za prvo mjesto na tabeli, ali su uz Vogošću tokom dosadašnjeg dijela prvenstva uspjeli zadržati najbolju formu, zaslužuje da ponese taj epitet. Obje ekipe su već osigurale nastup u doigravanju, ali će svakako nastojati da pobjedom osiguraju što bolji plasman na tabeli i prednost domaćeg terena.

Nakon velike pobjede od 18 poena razlike (84:66) nad Turbinom u Jablanici, košarkaši Lukavca imaju priliku da u međusobnom duelu sa Gradinom zasjednu na sami vrh tabele A1 lige. Osim ovog susreta, Lukavčane do kraja regularnog dijela sezone još očekuju domaći susret protiv Vogošće i susret posljednjeg kola protiv KK „Promo“ u Donjem Vakufu. Nakon dva teška poraza na gostovanjima  od Burcha i Orlovika, pobjedom nad Turbinom ekipa trenera Toplaka je dobila na samopouzdanju, te  imaju priliku da se gostima iz Srebrenika revanširaju za poraz iz 9. kola, koji je Lukavčanima prekinuo seriju od osam uzastopnih pobjeda. Gradina je u tom susretu slavila sa visokih 75:56, tako da je možda i nerealno da Lukavčani traže prednost u rezultatskoj razlici u nastojanju da obezbijede što bolji plasman i prednost domaćeg terena u doigravanju u slučaju istog broja bodova na kraju sezone. Igre koje pružaju Islamović, koji drži visoko  mjesto na listi strijelaca  sa prosjekom od 25 poena po susretu, i  pojačanje u drugom dijelu sezone, Igor  Krajišnik koji prosječno bilježi neznatno manje od 20 poena, Lukavcu daju nadu u sutrašnju pobjedu. Dobra igra u odbrani, koja je odlikovala igru Lukavca u prvom dijelu prvenstva, pokazala se presudnom i u pobjedi nad Turbinom u Jablanici (tek sedam ubačenih poena Turbine u trećem periodu), ponovo će biti na velikom iskušenju jer će igru Gradine predvoditi, uz Velića iz Burcha, zasigurno prvi playmaker ovogodišnjeg prvenstva Edin Nurkanović.

Gradina je proteklog vikenda porazila u svojoj dvorani Vogošću, gotovo sigurnog  učesnika doigravanja sa 82:78. Podatak da su izgubili na dva posljednja gostovanja od  Čelika i Igmana pokazuje pad forme u igri izvan Srebrenika. Edin  Nurkanović, kapiten Gradine u ova dva poraza bio je daleko od onoga što pruža u ovoj sezoni (protiv Igmana je postigao tek dva poena), što jasno pokazuje odakle dolazi najveća prijetnja iz redova tima iz Srebrenika, te da će od njegovog učinka ovisiti i konačni pobjednik.  Konstantnu igru pod oba koša u ovoj sezoni pruža i Remze Hasić, centar Gradine koji je drugi strijelac tima. Horozić i Alibašić, koji su proteklom kolu protiv Vogošće imali dvocifren učinak, svakako izazivaju oprez odbrane Lukavca. Zlatko Golijanin, koji je sa četiri trojke učestovao u porazu Lukavca u prvom dijelu sezone, sigurno će biti i u narednoj utakmici biti prijetnja svojim vanjskim šutom. Gradinu u posljednja dva kola očekuju još susret na domaćem terenu protiv  Proma i utakmica posljednjeg kola kod već otpisane Gradine u Tešnju.

Utakmica KK „Lukavac“ – KK „Gradina“ na programu je u subotu (19.03.2016.) sa početkom od 18:30 u sportskoj dvorani u Lukavcu.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments