fbpx

Veterinarskoj stanici Lukavac naloženo da poduzme mjere na humanom uklanjanju pasa lutalica

2 min. za čitanje

Na Službenoj stranici Općine Lukavac objavljen je izvještaj sa 8. vanredne sjednice Štaba civilne zaštite Općine Lukavac. Na sastanku, koji je održan 30. marta predložene su dvije tačke Dnevnog reda i to:

  1. Izvještaj o provedenim mjerama,
  2. Prijedlog i realizacija predstojećih aktivnosti.

U cilju sprječavanja širenja zaraze korona virusom na području općine Lukavac gdje je za sada detektovan jedan slučaj zaraze, Općinski štab civilne zaštite poduzima i provodi niz mjera i aktivnosti.

Pored ostalih tačaka koje možete pročitati u članku OVDJE, ponavljamo da je JP Veterinarskoj stanici Lukavac naloženo da poduzme mjere na humanom uklanjanju pasa lutalica sa ulice.

Tek nakon što smo javnost upoznali sa ovim aktivnostima koje planira Općina Lukavac kao jedna od mjera, na istoj stranici u kasnim satima objavljeno je i šta znači “humano uklanjanje pasa lutalica sa ulica”, ali nije jasno zbog čega ista stvaka nije nazvana onako kako se i zove “kastracija, čipovanje i vakcinacija” pasa lutalica.

Iz Općine tvrde da je “humano uklanjanje pasa lutalica sa ulica” naime proces sterilizacije, kastracije, čipiranja i vakcinacije protiv bjesnila, dehelmetizacije, te sklanjanja i udomljavanja napuštenih pasa lutalica u zemlje EU, kao najhumaniji vid zbrinjavanja i trajnog uklanjanja pasa lutalica sa ulica našeg grada i mjesnih zajednica, a što predstavlja jedini zakonski prihvatljiv način rješavanja aktuelne problematike napuštenih pasa lutalica na našoj općini.

Sve životinje koje će biti veterinarsko-sanitarno obrađene u JP Veterinarskoj stanici Lukavac bit će zadržane na tretmanu najdulje u periodu od tri do četiri dana, što predstavlja minimalno vrijeme da se životinje oporave nakon hirurških intervencija. U prostorijama JP Veterinarske stanice Lukavac u tom periodu će biti smješteno najviše do pet životinja u gore navedenom vremenskom intervalu.

Napominjemo da je JEDINI zakonski prihvatljiv način rješavanja ovog problema izgradnja azila za napuštene životinje što Općina Lukavac nije planirala niti jednim budžetom u proteklih nešto više od 10 godina.

Podijeli ovaj članak
6 komentara
Subscribe
Notify of
6 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Humano uklanjanje pasa. Da li moze neko da mi definise humano uklanjanje pasa lutalica u gradu koji nema sredstva za hvatanja ni kapacitete za sklanjanje istih. Sve mi se cini da je humano sklanjanje pasa lutalica papovka i metak u celo.

Pobiti ih i gotova stvar,niti jedan pas nema maske.

A i godine su diskutabilne

Covjek se ponudio. Pravac Milenium.

Vratite nam Setinje!

psi i macke ne prenose virus,dokazano. samo iskoristena prilika da se radi nesto sto nema veze s vezom 🙁