fbpx

Lukavac: Naloženo humano uklanjanje pasa lutalica

3 min. za čitanje

Na jučerašnjoj sjednici Štaba civilne zaštite Općine Lukavac doneseno je nekoliko mjera sa ciljem da se obezbijedi u cilju sprečavanja zaraze.

Mjesnim zajednicama su osigurana novčana sredstva koja će već sutra biti prebačena na račune mjesnih zajednica, iako nije spomenuto koliko je obezbijeđeno novčanih sredstava.

Donesen je zaključak da se uputi Zahtjev Federalnom štabu civilne zaštite da obrazloži način na koji će se vršiti podizanje ili dostava penzija osobama starijim od 65 godina kojima je naložena zabrana kretanja, te Kantonalnom štabu civilne zaštite zahtjev da obrazlože na koji način će se omogućiti kretanje licima starijim od 65 godina a koja se bave poljoprivredom, pčelarstvom, upravljaju poljoprivrednim mašinama ili obavljaju druge poslove zbog kojih se moraju kretati.

Donesen je zaključak da se uputi Zahtjev prema Ministarstvu zdravstva TK, Federalnom i Kantonalnom štabu civilne zaštite da dostave precizne instrukcije o izolatorijima koji treba da se uspostave u općinama.

U toku je realizacija aktivnosti Crvenog križa na pakovanju prehrambenih paketa koji će u narednim danima biti podijeljeni najugroženijim porodicama sa područja cijele općine Lukavac.

Izdvojena su sredstva u iznosu od cca 16.000 KM za nabavku prehrambeno-higijenskih paketa koji će biti podijeljeni romskim porodicama u stanju socijalne potrebe.

Zaključeno je 25 ugovora za podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji kroz sjetvu kukuruza i krompira, za šta je Općina Lukavac izdvojila sredstva u iznosu od 60.000 KM.

Donesena je Odluka za nabavku dezinfekcijskih sredstava, dozatora, zaštitnih maski i rukavica koja će biti raspoređena na mjesne zajednice na području općine Lukavac.

Donesena je Odluka o nabavci 100 komada posteljina, ćebadi i jastuka za potrebe izolatorija, dok je kompanija FEN d.o.o. za ove potrebe donirala 50 kreveta sa madracima.

Donesen je Zaključak da se PU da Preporuka da se na ulazu u Lukavac iz pravca Tuzle i pravca Doboja vrši zaustavljanje i kontrola vozila sa stranim registarskim oznakama u kojima se mogu nalaziti rizične kategorije.

JP Veterinarskoj stanici Lukavac naloženo je da poduzme mjere na humanom uklanjanju pasa lutalica sa ulice.

Ovom prilikom, Štab civilne zaštite Općine Lukavac zahtijeva od pravnih subjekata na području općine Lukavac da obustavi i spriječi svaki vid stigmatizacije i negativne kampanje porodica, susjeda, prijatelja i familije oboljelih lica, a i samih osoba koje su zaražene i nalaze se u samoizolaciji.

Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Pravac Milenium

Jedna Arsenova prica:https://youtu.be/PQ2y4wAvVbg