fbpx

Tumare: Jovanka Đurić nije pronađena ni nakon dva mjeseca

4 min. za čitanje

Prije dva mjeseca u povratničkom mjestu Tumare nestala je devedesetogodišnja Jovanka Đurić. Iako je osoba koja se dovodi u vezu s njenim nestankom uhićena i nalazi se u pritvoru, ona nikada nije pronađena. Kako žive stanovnici ovog mjesta?

Baka Jovanka Đurić u ovoj kući je živjela sama. Njezin nestanak prijavila su djeca i mještani, a danima su čekali da od institucija dobiju bilo kakvu informaciju, što je s njihovom majkom, odnosno bakom. Za sada, nakon dva mjeseca, znaju samo da je osoba koja se dovodi u vezu s njeznim nestankom u pritvoru, prenosti BHRT.

LJUBIŠA MIJATOVIĆ, predsjednik Mjesne zajednice Tumare

“I dan danas se osjeća ta tegoba, nažalost, četiri porodice su odselile. Ja bih samo apelovao na nadležne da ovaj slučaj moraju riješiti, jer mi smo povratnička zajednica.”

Mještani žive u velikoj neizvjesnosti, jer do njih ne dolaze nikakve informacije o baki za kojom je potraga odavno obustavljena. Mnogo bi im značila veća sigurnost, jer žive u strahu.

RATKO NIKIĆ

“Kaže, baba odlutala. Kako će baba odlutat’? Naočari joj plus deset dioptrija, ostale, ost'o štap, ostali opanci. Baba da je na četiri noge išla, nije mogla otići dalje od trideset metara.” 

DRAGICA CVIJANOVIĆ

“Kaže, uhapšen. Pa dobro, ako je on uhapšen sad, nije to bitno ko je, da je moje rođeno dijete, dajte ga djelo na vijdelo. Da vidimo je li to to i gdje je tijelo od te žene, kud je ono otišlo?”

Tumare su povratnička zajednica koja pripada gradu Lukavcu. Ovdje vladaju dobri međunacionalni i međususjedski odnosi. Stoga u ovoj borbi za bakom Jovankom, ali i istinom, ne žele ostati usamljeni. A kažu nam da je ovo treći slučaj u posljednjih nekoliko godina nestanka povratnika koji također nisu nikada pronađeni.

JELENKO MIJATOVIĆ

“Ko sve dolazi, ko sve prolazi, stvarno je nezgodno. I velika je nesigurnost, velika. Bezbjednost je toliko narušena, na niskim granama totalno.”

Ove ljude prati još niz povratničkih problema. Nemaju trgovine, prva ambulanta i autobusna linija im je udaljena šest kilometara. Već dugo mole za obnovu puta.

ZORICA MIJATOVIĆ

“Dvadeset I tri godine apelujemo, pišemo, molimo da nam se taj put uradi, da nam je to pitanje opstanka. Kada za dvadeset i tri godine Grad Lukavac, koji ima budžet od 29 miliona, nije u stanju tri i po kilometra asfalta uraditi, koju onda oni nama poruku šalju? I nama i svima.”

LJUBIŠA MIJATOVIĆ

“Nadležni nam moraju obezbjediti sigurnost da bi ova mala povratnička zajednica uspjela da prevaziđe sve ove probleme, da ostanemo na ovom području jer mi želimo ovdje da živimo i da  gradimo dobre međuljudske i međukomšijske odnose.”

Nestanak bake Jovanke Đurić za sobom je povukao niz drugih sigurnosnih pitanja. Je li osoba koja je uhićena nešto otkrila? Ima li odgovor na pitanje gdje je tijelo bake Jovanke i zašto je ovo toliko kompleksan slučaj da ni iz Tužiteljstva Tuzlanskog kantona ne žele još ništa javno reći? Pitanja zbog kojih povratnici u Tumarama strah i neizvjesnost već dva mjeseca dišu i osjećaju.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments