fbpx

Lukavac: Održana promocija knjige Enesa Osmanovića

3 min. za čitanje

Lukavčanin prim.doc.dr sc. Enes Osmanović, specijalista interne medicine i subspecijalista kardiologije jučer je u Lukavačkoj vili održao promociju knjige “Prva pomoć, osnovni i napredni nivo” namijenjenu svim pojedincima i pojedinkama kako bi ostali staloženi u teškim trenucima i pružili pomoć povrijeđenom.

-Prva pomoć nije nauka, nego vještina i utreniranost pojedinca, slučajnog prolaznika, očevidca, tzv. laika, da ostane staložen u teškim, neočekivanim trenucima i pruži pomoć povrijeđenom ili oboljelom na pravilan i unaprijed utvrđen način. Pružanje prve pomoći je početni, iznimno važan korak u spašavanju vlastitog ali i tuđeg života, korak u smanjenju invaliditeta i povećavanju šansi za preživljavanje i kvalitetniji život.

Zbrinjavanje unesrećene osobe na licu mjesta prije dolaska ljekara ili neke druge kvalifikovane osobe često je presudna jer nam stručna pomoć nije uvijek i u svakom momentu dostupna, izjavio je Enes Osmanović za naš portal i dodao:

Nema savršenog zdravstvenog sistema, bez obzira što ga neprestano pokušavamo popraviti, ali građane ne treba držati u neznanju, već ih treba podučiti šta mogu sami učiniti za svoje zdravlje kako bi ga sačuvali i unaprijedili, a s druge strane, građane treba podučiti i šta mogu očekivati od postojećeg zdravstvenog sistema. Prva pomoć trebala bi se slušati i praktično učiti već od prvog razreda osnovne škole. Djeca već u tom uzrastu se mogu naučiti da pravilno procijene stanje svijesti, disanja, nauče telefonom pozvati broj hitne medicinske pomoći i druge službe, da se nauče dati tačne i važne podatke za hitne slučajeve, da pravilno primijene bočni položaj za čuvanje prohodnosti dišnih puteva itd. izjavio je Osmanović.

Recenziju djela potpisuju renomirani stručnjaci:

  • Akademik prof. dr. Miodrag Ostojić – Beograd
  • Prof. dr. Enes M. Kanlic, MD – Professor of Orthopedic Surgery, trauma Center in Chandler, Arizona USA
  • Prof. dr. Predrag Grubor – Banja Luka
  • Dr. Mensur Hadžibeganović – Tuzla
  • Dr. sc. Drago Martinović, doc. – Široki Brijeg

Dok je svoj osvrt dao Miralem Sarajlić iz Lukavca.

Kako kupiti knjigu?

Knjiga se sastoji od 300 stranica koje su uvezane u meki vez. Format knjige je B5.

Ukoliko ste zainteresirani za kupovinu knjige za lične potrebe i potrebe vaše poslovne sredine, potrebno je stupiti u kontakt sa ovlaštenim Izdavačem i distributerom.

Izdavač: Delta-Group d.o.o. ul. Branilaca Bosne bb, 75300 Lukavac
ID broj: 4210483640004
PDV broj: 210483640004
Telefon: 035/550-300
Email: finansije@delta-group.ba
Cijena knjige: 79.00 KM sa PDV-om i dostavom
Račun transakcije: 1995050002334318 (Sparkasse)

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Čestitke.