fbpx

TIM 15 porodične medicine Doma zdravlja Lukavac dobio certifikat za kvalitet od strane AKAZ-a

2 min. za čitanje

U Sarajevu 20.12.2019. su u organizaciji Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH (AKAZ) završeni sedmi po redu ”Dani kvaliteta u zdravstvu” pod nazivom: „Budućnost kvalitetne i sigurne zdravstvene zaštite“, manifestacija koja okuplja veliki broj stručnjaka iz zdravstva i oblasti kvaliteta u zdravstvu te gostiju iz BiH i regije (preko 270 učesnika), i koja uz brojne sadržaje nudi dodatno usavršavanje za koordinatore kvaliteta zdravstvenih ustanova i za AKAZ-ove ovlaštene ocjenjivače kvaliteta.

Na ovoj dvodnevnoj manifestaciji učesnici su imali priliku da se upoznaju sa: zakonskim osnovama uspostave, razvoja i održavanja sistema poboljšanja kvaliteta i sigurnosti, ulogama koordinatora kvaliteta i priprema zdravstvene ustanove za vanjsku ocjenu, zatim, uloga koordinatora kvaliteta/menadžera u privatnoj zdravstvenoj ustanovi, indikatorima izvršenja, medicinom zasnovanom na dokazima, uvođenjem novih ISOSI standarda i mogim drugim primjerima iz prakse zdravstvenih profesionalaca.

Kao i svake godine koncem drugog dana AKAZ je uručio priznanja i pohvale zaslužnim institucijama i pojedincima koji su se isticali u uspostavi i promociji sistema sigurnosti i kvaliteta za proteklu godinu.

Tom prilikom su uručeni certifikat i akreditacija za Tim 15 JZU Dom zdravlja Lukavac, prvi i za sada jedini tim iz ove ustanove, a koji čine:

  • dr Nermina Imamović-Zaimović, specijalista porodične/obiteljske medicine,
  • Jasminka Karić, medicinska sestra,
  • Azra Omerić, medicinska sestra.

Takođe, dr Nermina Imamović-Zaimović je na popisu ovlaštenih ocjenjivača vanjske provjere kvaliteta i standarda sigurnosti Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u Federaciji bih za period 2019.-2021. godine.

OZNAKE: ,
Podijeli ovaj članak
14 komentara
Subscribe
Notify of
14 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Zato mi koji smo u ovom timu ne mozemo prispjeti na pregled jer ih nikada nema u DZ na radnom mjestu. Sad imamo certifikat umjesto recepata i uputnica.

Bez ikakve namjere da omalovažavam AKAZ-ovu akreditaciju, suštinski ovo izgleda kao još jedan od mnogih seminara gdje većina učesnika, budžetskih korisnika (ovog puta uposlenici u zdravstvu), nakon što se plati kotizacija od nekoliko stotina KM, te lijepa zakuska na pauzama prezentacija , pa svečana večera uz muziku uživo, te spavanje u hotelu gdje se sve odigrava, dobije zahvalnice, akreditacije, certifikate i sl. Nakon toga im firme koje su to sve platile novcem koji je došao iz budžeta koji pune građani plate i dnevnice. Za to vrijeme, obzirom da se većinom ovo organizuje radnim danima, građani budu uskraćeni za uslugu primarne zdravstvene zaštite, jer je osoblje na putu. O programu može naći na sljedećem linku, pa presudite sami.

http://www.akaz.ba/udoc/Program_VII_Dani_kvaliteta_2019.pdf

Mislim da bi za građane također bilo korisno kada bi zdravstveni radnici (a i oni zaposleni u državnoj administraciji) išli na intenzivne kurseve iz sljedećih oblasti:
1. Uljudno ponašanje prema strankama
2. Razvijanje empatije prema strankama
3. Jačanje emotivne inteligencije u cilju poboljšanja empatije prema bolesnicima
4. Prepoznavanje koruptivnih radnji u sistemu usluga građanima
5. Edukacija stranaka na polju samopomoći.

I za kraj, ubijeđen sam da vaš portal može mnogo bolje (to vaši kritički prilozi dokazuju) od ovakve promocije, a na šta se ovaj članak po mom mišljenu sveo.

Svaka cast na komentaru. Uboli ste u samu sredu ono sto nedostaje kod nasih ljekara. Nema se sta dodati niti oduzeti na vas komentar

Doktorica koja nikad nije u DZ dobija nagradu. Dobar primjer za druge doktore… Nemojte nikad bit u DZ dobit cete nagradu! SDA javašluk u punom izdanju

Lijepa ova desna. Zaljubio.sam se. Otvori mi bolovanje doktorice.

Dobre za otvaranje bolovanja i pisanja uputnica.

Hahahaha dr. Nermina zasluzila priznanje ? Nemojte me nasmijavati…..

Najbolji ste nije što sam baš pacijent

Dr. Nermina i njene sestre su to zaslužile, kulturne, vrijedne, profesionalne i odgovorne. Mogu se i drugi timovi ugledati na njih. Ima još par mladih doktora koji su na putu da budu isti. Neka im je svima sretan rad sa ovim napaćenim narodom. Doktori trebaju imati platu makar kao Sudije ili Parlamentarci. Njihov posao je najteži, najsloženiji i najodgovorniji, Oni nas liječe u vrlo teškim uvjetima, bez dovoljno finansijske potpore u nabavci opreme za rad. Sretno i njima i nama bolesnima.

Lijece vas pisajuci recepte, uputnice i otvarajuci bolovanja. Budite realni. Koga su doktori doma zdravlja izlijecili.

Bravo Jasminka.. ??

Ti Elviru

Izuzetno ljubazne i pažljive. Od skora sam njihov pacijent i stalno se iznenađuje da i medicinski radnici pokazuju ljudskost i predanost poslu. Za svaku pohvalu! Čestitam!

Pacijent si ti vec duze vrijeme