fbpx

Škotska: Hasanović govorio o genocidu u Srebrenici

1 min. za čitanje

Hasan Hasanović iz Srebrenice, nastanjen u Lukavcu, kustos i prevodilac u Memorijalnom centru Potočari, imao je čast da na glavnoj ceremoniji obilježavanja Dana sjećanja na Holokaust, na poziv Vlade Škotske, Međureligijskog vijeća i organizacije “Remembering Srebrenica”, u ime Memorijalnog centra govori o genocidu nad Bošnjacima Srebrenice.

Hasanović, koji je u “koloni smrti” u julu 1995. izgubio brata blizanca i oca te veliki broj rođaka, govorio je u parlamentu Škotske, ali i na drugim mjestima u toj zemlji, o ličnoj, ali i kolektivnoj tragediji srebreničkih Bošnjaka, njihovim naporima da, pored svega šta su preživjeli, grade život u kome neće biti mržnje prema drugme i drugačijem. Njegove govore slušale su hiljade ljudi.

Hasanović je jedan od brojnih obrazovanih i educiranih Srebreničana koji su preživjeli genocid, a koji širom svijeta šire istinu o onome što se 1995. dešavalo u tom gradu. Hrabro se, podsjećajući na istinu, suprotstavljaju negatorima genocida.

Hasan Hasanović, diplomirani kriminalist, rođen je 1975. godine, oženjen je i otac jednog djeteta.

Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

“Zaborav, kako to zloslutno zvuči! Zlo zaborava kruži nad svima. Nad oplakanom žrtvom; nad njinim najbližnjima; nad neosuđenim ideolozima i dželatima; nad pospanom pravdom … nad svima nama. Vrijeme je da se prekine šutnja. Vrijeme je da se o pravdi zbori. Vrijeme je da se ne šuti. Jer, šutnja i zaborav, nikada nisu porodili katarzu kod počinilaca zala koja oproštaj od žrtava može da donese. Zaborav nije prava istina ni dobra, ni zla.”(M.B.”Srebrenica:Nemusti govor sutnje”)

“Zločinci, oni „neznani“, koji se kriju, ili ih jataci kriju, vire iz svojih jazbina vrebajući priliku da zametnu tragove i u zaborav klisnu, ostavljajući pokoljenju zlo sjeme prekriveno krvavom koprenom neizvijesnosti.” (M.Blagojević)