fbpx

SD BiH bez većine u OV Lukavac: Vijećnici nisu dozvolili da se “VIK” bavi snabdijevanjem vodom

2 min. za čitanje

Sa 15 glasova ZA, 8 protiv i 2 suzdržana oboren je prijedlog Gradske uprave o načinu organizovanja poslova u vršenju komunalnih djelatnosti.

Ovim prijedlogom bi novoosnovanim preduzećima JP “Putevi i komunikacije” bili povjereni poslovi za održavanje, upravljanje, organizaciju i naplata javnih parking prostora, a može im se povjeriti i djelatnost javnog prevoza putnika, ako ista nije dodijeljena pravnom ili fizičkom licu na osnovu ugovora o povjeravanju
komunalnih poslova.

Za preduzeće JP “Vodovod i kanalizacije” d.o.o. koje je do sada mijenjalo direktore i imalo jednog ili dva uposlenika, traženo je da se povjere djelatnosti snadbijevanja pitkom vodom putem gradskog vodovodnog sistema i odvođenja i prečišćavanja otpadnih i odvođenja oborinskih voda putem gradskog kanalizacionog sistema.

Nakon žustre rasprave ovaj prijedlog Gradske uprave nije dobio potrebnu većinu u Gradskom vijeću, a većina koju je predvodio SD BiH nije bila jedinstvena. Jakub Mahovkić, donedavni predsjednik SDBiH Lukavac danas nije bio prisutan na sjednici Gradskog vijeća i saznajemo da je na “godišnjem odmoru”, dok je Adnan Aljukić, također bivši predsjednik SD BiH koji je pored napuštanja ove stranke i svih dešavanja ostao odan većini koju predvodi SD BiH, danas bio protiv ili suzdržan svih prijedloga većine koju čine.

Još uvijek čekamo odgovor Aljukića na današnja dešavanja i javnost ćemo obavijestiti kada isti i dobijemo.

Povodom ovog glasanja na Facebooku se obratio Suad Salibašić, predsjedavajući u Gradskom vijeću koji nije zabrinut za većinu u Gradskom vijeću Lukavac i tvrdi da će nekog u to uvjeriti vas vrlo brzo, već naredne sedmice.

Načelnik Delić također tvrdi da nisu izgubili većinu i da će već naredne sedmice biti osvojena odlka bez glasova onih koji opstruiraju.

Biće zanimljivo pratiti dešavanja i vidjeti kako će vijećnici glasati naredne sedmice. Naravno, uz novu dnevnicu od 150KM koju će platiti građani općine Lukavac.

Podijeli ovaj članak
9 komentara
Subscribe
Notify of
9 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Muljas ti Delicu muljas godinama oko te pitke vode

Suade jel mi gotov pasoš.

Rano se radujete, jer 15 je puno viš od 10.I lakše je do 16 doći sa 15 nego li sa 10

Osim toga treba podsjetiti da pitka voda je potrebna najmnogoljudnijoj MZ -Lukavac Grad zajedno sa okolnim MZ koje su spojene na gradski vodovod ( Turski Lukavac,Hrvati , Huskići, Bistarac, Bokaviči ,,,,+ MZ Puračić.) Tako da će već u oktobru građani navedenih MZ kazniti politikanstvo SDA i SDP kojima ugrožavaju ovaj nasušni projekat, važniji od bilo kojeg stranačkog interesa . Živi bili pa vidjeli.Jer od JP RAD a je SDA napravila velikog dužnika, koji nemože dobiti potrebne kredite za realizaciju ovog životno važnog prioriteta. Zato i treba novo prduzeće bez dugova i zato je i formirano..Sjetimo se kako je bivši načelnik Dževdo odbijo dati garanciju za jako povoljni kredit Svjetske banke a koji je bio namjejen za fabriku pitke vode kojom je trebalo gazdovati komunalo. I upropastili su tada jednu fabriku pitke vode, a sada sa SDP om koče i ovu drugu. Pa dokle više. A da podjetim na kraju i kako je SDP gazdovao sa komunalim.Sjetimo se za vakta njihovog direktorovanja kako je kroz oškrinuti prozor preko noći nestala jedna plata iz preduzeća bez traga.Te kako su njihovi direktori kupovali sebi stan, a žirant im preduzeće- ej gdje to imaTo se kosi sa Zakonom o javnim preduzećima.Zato ljudi – pamet u glavu. Podržimo pitku vodu i ljude koji su vizijom i znanjem već dobar dio posla odradili.

Narod vam dao vlast a vi sd/kuko koalicija prvo ce da sredi centar za kulturu i sad vidimo kao ste sredili i koliko svojih sluga zaposlili a 1 200 000 maraka potrosili onda ste neku parking firmu otvoriste i svi vidimo cista propat i opet svoje sluge zaposlili ste vi sd/kuko koalicija . Sada vam narod nevjeruje vise i svako zna da ce biti ista prica i lafina kao sa centrom za kulturu , parking …… jos su sad pod istragom ove vase sluge stavljate grad Lukavac na stranice crne kronike e zato vam niko vise nevjeruje DOSTA vas vise i vasih lazi

Nisam u vlasti, već govorim kao stanovnik Grada koji nosa kanistere sa izvora godinama. Podržat cu svakoga ko riješava prioritet- pitku vodu. Oni prije – tvoji, nisu vodu ni imali u prioritetu, nego su kredit Svjetske banke propustili, i još gore plaćali penale na nepovučena sredstva, jer je Komunalno apliciralo za kredit, dobilo ga na osnovu urađene dokumentacije, a na kraju načelnik Opštine Dževdo izdo- odbijo ispred osnivača Opštine, dati garanciju da ce se kredit redovno otplaćivati.Zašto ? Pa gdje se flašira voda u bačvice od 5l i prodaje po Gradu i okolnim MZ- pa u Devetaku. Kome će je prodavati ako u česmama dođe pitka voda.??…. Ovi SD, PDA ne misle tako.Pa direktor iz PDA je u komunalnom, zar će podržavati Odluke koje su protivne preduzeću kojem upravljaju..Što se tiče zapošljavanja konkursi su kako vidim javni, a u tom preduzeču za parking , kojeg imaju svi gradovi, naplatu vrše demobilisani borci i sl.kategorije.A koga je SDA zapošljavala? Pa svoje amidžiće , dajdžiće.

Odlazite vise kuko i kukin sin delic odlazite

Suade, podojki mi ga

Nema logike , komunalno pravi gubitke sa snabdijevanjem vodom, a ViK bi to da preuzme. Ko preuzima nešto što pravi gubitak???
Gradonačelniče, možda hoćete i ViK da uništite sa tim snabdijevanjem,to ne vjerujem. Snabdijevanjem se ipak može dobit ostvariti, inače se ne bi zato otimali, ne uništavajte komunalno. Osnovali ste bez potrebe nova preduzeća, odnosno samo da zaposlite svoje dupelizce i biračko tijelo, ististe kao i SDA.
Sve te poslove koje rade nova preduzeća, mogli su raditi radnici komunalnog bez dodatnih troškova opštini za radnike, direktore i upravne odborae novonastalih preduzeća.
Sistemski uništavate komunalno za svoje lične potrebe.
Ipak ima logike, al nema Jaketa da pruži ruke.