fbpx

Premijer Halilagić i ministar Mehanović učesnici I etape Marša mira (FOTO)

3 min. za čitanje

Danas je iz Nezuka, mjesta koje je preživjelim žrtvama pada Srebrenice značilo spas, krenuo 18. po redu Marš mira. Učesnici Marša, njih oko 3.000, će u etapama pješačiti istočnom Bosnom od Nezuka, do Potočara i Srebrenice – obrnutim smjerom od onoga kojim su Srebreničani u julu 1995. godine bježali pokušavajući doći do slobodnog teritorija. I ove godine u Maršu će učestvovati više hiljada ljudi.

Učesnike Marša su, u ime Vlade Tuzlanskog kantona, ispratili premijer Kantona Irfan Halilagić, ministar unutrašnjih poslova Hajrudin Mehanović i ministar za boračka pitanja Zoran Blagojević, a premijer Halilagić i ministar Mehanović pješačit će danas zajedno sa ostalim učesnicima prvu etapu Marša od Nezuka do Liplja.

„Sinoć smo bili na okupljanju veterana 28. divizije i zaista se osjeća jedna posebna vrsta emocija. Nakon 27 godina na određeni način gubimo riječi kojima bismo na originalan način opisali ono što se dešava i što osjećamo početkom svakog jula do dženaze i ukopa žrtava koje svakog 11. jula obavljamo u Memorijalnom centru u Potočarima. Danas kao i svake godine odavde šaljemo jednu poruku. Poruku da je na nove generacije neophodno prenositi razumijevanje značaja organizacije, pa i učešća u Maršu mira. S tim u vezi, a kako vidimo da je ovdje i veliki broj mladih ljudi danas ovdje, iznimno sam zadovoljan i očekujem da će Marš svake godine poprimati i još veći obim“, kazao je premijer Halilagić i dodao da svojim dolaskom i dolaskom drugih domaćih i inostranih zvaničnika želi se pažnja medija, kako domaćih, tako i inostranih, usmjeriti u ovom pravcu.

Na ovaj način cijeloj Evropi i svijetu šalje se poruka suživota i pomirenja. U naredna 3 dana, u tri etape duge oko 25-30 kilometara učesnici marša preći će nešto više od 100 kilometara trase koja je za mnoge Srebreničane prije 27 godina značila život i spas. To je izvorna trasa kuda su 1995. godine Podrinjci pokušavali pobjeći iz pakla Srebrenice.

Koračanje putem spasa predstavlja izuzetno zahtjevnu fizičku aktivnost, a također je i emocionalno iscrpljujuća, ako se uzme u obzir da svi učesnici prolaze lokalitetima na kojima su vršene masovne egzekucije Bošnjaka, obilazeći i mjesta masovnih grobnica. Međutim, učesnici su saglasni u tome da je pridruživanje Maršu mira nešto najmanje što mogu učiniti na putu promicanja istine o Srebrenici u kojoj je 1995. godine počinjen genocid.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments