fbpx

Protiv su bili SDA, HDZ i SBB: Vlada odbila izdvojiti novac za poboljšanje kvalitete zraka u Lukavcu

2 min. za čitanje

Kabinet Predsjednika FBiH Marinka Čavare građane FBiH će naredne godine koštati blizu 1.400.000, te po oko 950.000 KM kabineti dva potpredsjednika FBiH.

Zastupnica u Federalnom parlamentu Amra Haračić tražila je da se Čavari i potpredsjednicima umanje budžeti, a da se iz tih sredstava 230.000 KM prebaci Federalnom ministarstvu okoliša i turizma koje bi radilo na smanjenju zagađenosti zraka na području općine Lukavac.

Vlada nije podržala amandman DF-ve zastupnice Haračić. Njen amandman nije dobio podršku ni u Parlamentu FBiH. Podržali su je zastupnici DF-a, SDP-a i Naše stranke, ali ne i zastupnici vladajuće koalicije iz SDA, HDZ-a i SBB-a, izuzev zastupnika ovih partija koje dolaze sa područja Lukavca.

Haračić je rekla Patriji kako je razoračana nerazumijevanjem Vlade i Parlamenta FBiH prema građanima Lukavca.

– Iznos sredstava koji sam tražila je jako mali, ali bi za građane Lukavca bio veliki podsticaj i znak da neko ipak brine i o njima i njihovoj djeci – rekla je Haračić.

– Jasno je da se iznosom koji sam tražila ne može riješiti problem zagađenosti zraka u Lukavcu, ali bi barem mogli krenuti od nečega, kao što je sađenje drveća ili neki drugi projekti – rekla je Haračić, dodajući da je ipak hrabri činjenica da su za njen amandman glasali zastupnici SDA, SZBiH i SBB-a koji dolaze sa područja Lukavca.

Lukavac je jedan od najzagađenijih gradova u Bosni i Hercegovini. Više od 2.000 građana jučer su tražili da Ministarstvo okoliša i turizma FBiH preispita dozvole za rad pojedinim zagađivačima, i da uvede rigoroznije zakone.

Nekoliko hiljada Lukavčana protestovalo zbog zagađenost zraka [FOTO]

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
7 komentara
Subscribe
Notify of
7 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Građanska neposlušnost, demostracije, otpor Lukavca na ove tri stranke i protjerivanje SDA, HDZ I SBB stranki iz Lukavca tj radi ove odluke zabraniti im rad u cijeloj opštini Lukavac. Pozivam sve sugrađane na otpor na ovu genocidnu odluku spomenutih stranaka prema građanima Lukavca!!!
Sramota, ja se za ovo nisam borio…

misevi svi

Ima Lukavac Jaruscana i Orhovicana , i Devetacana,nije to vise grad,sada prijasnji gradjani idu na periferiju………samo zivite,

Jedino Aladine ne treba protjerati SDP, KP i Frontu.. jel to misliš ? Krivo .Pa ne može se jeftinim parolama u Sarajevu ili demonstracijama u Lukavcu riješiti pitanje višedecenijskog zagađenja .Zašto bi se recimo samo Čavara iz HDZ ( vlast ) sada odrekao svojih sredstava ,kada se prije njega nisu odrekli Nikšićevi puleni .Ili zašto predlagač ove ideje nije svojim primjerom pokazala da se ona odriče svog jednog paušala i tražila da to učine svi drugi zastupnici . Ma neće, lakše je iskati tuđe pare nego li davati svoje .
Pristup riješavanju mora biti drugačiji : moraju se na jedno mjesto pozvati sve odgovorne osobe: svi politički subjekti koji participiraju u vlasti i pozicija i opozicija ( do juče su bili pozicija ), dalje pozvati predstavnike zagađivača i ministre resora kojih se ovo tiče . Otvorena debata na TV ( LTV ili TK ) bez prisustva masa sa kvalitetnim voditeljem .Neka kažu i jedni i drugi i treći šta su uradili u predhodnom periodu, kakve su im trenutne aktivnosti, šta su im planovi za budućnost i koji su im rokovi. Sigurna sam da lokalni političari svih boja nisu ništa konkretno uradili ,niti u svojim programima imaju strukovna riješenja za ovu problematiku .Pokazat će se da su više uradili sami zagađivači nego li svi politički subjekti zajedno.Nama kao biračima će biti nijansu jasnije kome ćemo dati povjerenje u budućnosti.Ovako pred Izbore mlatiti praznu slamu po tribinama, parlamentima nema efekta osim da se naivni prevare jer misle da pokazivanje na problem je i njegovo riješenje.Nije.
Drveća je po gradu u zadnja 2 mjeseca zasađeno polijepo Zastupnice ,što od strane aktuelne vlasti što od strane FSL, no ne vide se iz Sarajeva .Kasniš , smisli nešto novo što se nije niko već sjetio.

Nije bitno sta oni prije nisu uradili , bitno je sta ce ovi sad uradit , a zaboli me dupe hocel to uradit sda hdz sbb sdp ili neka druga skracenica za govna , lukavcani se moraju borit na svaki nacin da se situacija dovede u red , ako ne bude islo milom onda i silom ako pomenuta govna ne ucine nista.

Dok god “politički subjekti” ne postanu “političkim objektima”,
nejma nafake !
Treba žestoko udariti po počiniocima i saučesnicima par excellence
ekocida sa predumišljajem.
Ovo ni Hićo nije radio ! Umjesto gasne komore, Anam Oni su
dozvolili inaugurisanje gasnog ambijenta u kojemu skapavaju
zrtve, tj. puk, dok počinioci ponekad samo navrate, da se uvjere
da li otrovi djeluju.

dragi moj komsija, ovi gasogenocidasi ne zive u Lukavcu .U opstini nema Lukavcana ali zato je seljacina puna Cementara,Soda I Koksara …….ma ljutite se na mene boli me ona stvar