fbpx

Postavljena spomen-ploča Tanji Jovanović, prvoj civilnoj žrtvi rata u Lukavcu

2 min. za čitanje

19. decembra 1992. godine ubijena je Tanja Jovanović, prva civilna žrtva rata u Lukavcu.

Tog kobnog 19. decembra kuću porodice Jovanović pogodila je granata ispaljena sa Ozrena, a dvanaestogodišnja djevojčica, izgubila je bitku za život od zadobijenih rana.

31 Godinu nakon ove tragedije, na obiteljskoj kući postavljena je spomen-ploča, javlja RTV Lukavac. Spomen ploču postavio je Mirsad Ćatić, predsjednik MZ Lukavac Grad

Tanjin, dvije godine mlađi brat Dražen Jovanović, je povodom gubitka svoje sestre, napisao:

Ponekad osjećam da je seka tu kraj mene, samo je ne mogu vidjeti. Još mi u ušima odzvanja njen glas i smijeh. I često uhvatim sebe kako pretražujem ona mjesta gdje smo se igrali, gdje smo se krili i kao da će ona da dotrči nasmijana i reći: „Baš sam se dobro sakrila nisi me mogao naći!“.

Ona je prva žrtva u mom gradu i tata i mama često kažu neka bude i jedina. Ne razumijem mnoge stvari u ovom ratu: Eto ja sam srbin, moji su Srbi. Tata nije mogao da ode na drugu stranu kao drugi i da se bori protiv svojih drugova, prijatelja, komšija. Nije imao zašto. Zašto da ih mrzi, zbog nekih vjerskih razloga? On je oduvjek ljude cijenio po radu: ko je dobar čovjek a ko nije i drugih podjela nije bilo. A ja još ne razlikujem svoje drugove niti namjeravam da ih dijelim na Srbe, Muslimane, Hrvate.

Na zidu slika. Tanja se smješi i kao da odobrava ova moja noćna razmišljanja. Gledam sliku i pred očima se nižu događaji kao na filmu: Tanja se igra samnom, pjeva, smije se, priča najljepše priče…polako osmjeh mi dolazi na lice, suze se suše i san se polako prikrada.

Eh da nije rata
Braco bi imao seku
Seka bi imala brata.
Eh da nije rata
Mama bi imala kćerku
nju bi mazio tata.
Eh da nije rata
S njima bi se igrao tata
Ali ne rata

Autor: Dražen Jovanović

Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Да, сећам се тога догађаја! Зато што сам, као новинар Прес центра општине Лукавац (РТВ), био у кући мога пријатеља Саве, оца страдале девојчице, те направио прилог. Надам се да је прилог сачуван у архиви ове Јавне установе, а уколико није сачувао сам ја у својој архиви… бујрум да се изврши увид у чињенице! Лп 🙂

275912820_724471322311867_661378081663498967_n.jpg

Neziroviću,
Pošaljite taj prilog našem portalu da ga objave.Imam osjećaj da nešto ne štima,ima kontradiktornosti.