fbpx

Sjećate se igre TETRIS? – O legendarnoj igri snimljen i film

2 min. za čitanje

Priča o nastanku igre koja je bila izuzetno popularna početkom devedesetih u našim krajevima inspirisala je scenariste da o njoj snime film.

U februaru je objavljen trejler za film o tetrisu, jednoj od najpopularnijih igara svih vremena.

Scenario za film je inspirisan pričom o nastanku igrice koja se masovno igrala krajem 20. vijeka i bila dostupna na karakterističnim plastičnim konzolama u nekoliko varijanti.

Tetris je napravljen u Sovjetskom Savezu 1984. godine i izumio ga je i razvio ruski programer Aleksej Pažitov. Tetris ima plastični okvir i nekoliko jednostavnih “brick” igara (“slaganje”, “pucanje”, “zmijice”). Svaka igrica je imala nekoliko varijacija i nivoa težine.

Tetris se svijetom raširio kada su počeli da ga kopiraju i proizvode Kinezi, tada je postao mnogo jeftiniji. I danas se može naći u online prodavnicama za desetak KM, i obično će ga kupiti strastveni kolekcionari retro-igrica. U drugoj polovini devedesetih sa tezgi i prodavnica potisnuo ga je mnogo atratktivniji “Nintentno Game Boy” i njegove kopije.

Pažitnov se 1991. godine preselio u SAD, gdje je sa Henkom Rodžersom 1996. formirao “The Tetris Company”.

Pažitnov je radio u Microsoftu od oktobra 1996. do 2005. godine i bavio se razvojem “The Puzzle Collection” i “MSN Mind Aerobics” u Microsoftovom odjeljenju za igre i zabavu.

Film o Tetrisu upravo prati priču o biznismenu Henku Rodžersu (Taron Egerton), koji nakon što otkrije Tetris želi da od igre napravi globalni hit.

Glavni junak Rodžers u filmu mora da otputuje u Sovjetski Savez i to baš u vrijeme Hladnog rata i ne baš sjajnih odnosa Sjedinjenih Američkih Država i SSSR-a i taj put ga dovodi u niz izazova i opasnosti.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments