fbpx

Nakon posjete: Naša stranka predala inicijativu za bolji život u Orahovici (FOTO)

3 min. za čitanje

Na email redakcija@sodalive.ba dobili smo saopštenje za javnost Naše stranke Lukavac koje objavljujemo u nastavku.

Članovi Općinskog odbora Naše stranke Lukavac u razgovoru s mještanima Mjesne zajednice Orahovica uvjerili su se u hitnost rješavanja problema s kojima se godinama bore. S tim u vezi podnijeli su nadležnoj službi u Općini Lukavac inicijativu da se:

  • Što hitnije organizuje prikupljanje i redovan sedmični odvoz komunalnog otpada kako bi se zaštitili njeni značajni prirodni resursi;
  • U što kraćem vemenu i ova mjesna zajednica uvrsti u plan uređenja rasvjete kako bi se i djeca koja u njoj pohađaju školu osjećala bezbjedno krećući se putem do škole u jesenjem i zimskom periodu;
  • Hitno preduzmu mjere na izradi projekta i osiguraju sredstva za uređenje korita rijeke Turije na dijelu njenog toka koji prolazi kroz naselje i stvara velike probleme mještanima plavljenjem kuća i njiva.

“MZ Orahovica jedna je od ratom najviše razrušenih i opustošenih sa znatnim gubicima i ljudskih života i materijalnih dobara. Mještani su se odmah nakon završetka rata u većem broju vratili i svojim sredstvima obnovili život. Pomoć lokalnih i drugih organa nadležnih za obnovu u pravilu je bila nedostatna i nepravovremena, pa se doima da je i nakon 25 godina u miru ova MZ nepotpuno obnovljena, a neke vitalne funkcije još uvijek nisu uspostavljene.

Neobjašnjivo je da ni nakon 25 godina u ovoj MZ nije razvijen način zbrinjavanja komunalnog otpada, tako da se on ne gomila uz rijeku i potočiće koji se u nju ulijevaju.

Činjenica da nema ulične rasvjete ne može se tumačiti drugačije nego kao izraz nemara lokalnih vlasti prema mještanima Orahovice.

I na kraju ono što najzahtjevnije, ali mještanima Orahovice i najvažnije je uređenje korita rijeke Turije, posebno na dijelu njenog toka kroz selo gdje su se u prethodnom periodu poplave događale i po više puta u toku godine, nanoseći znatne štete njenim mještanima i ostavljajući posljedice na objektima i zemljištu koje sami nisu bili u stanju sanirati, a pomoć koju su za te svrhe dobijali, uglavnom je bila nedovoljna. Ako se moglo ozbiljno i hitno pristupiti uređenju rijeke Turije na dijelu njenog toka kroz MZ Turija, što je njenim mještanima donijelo toliko potrebnu zaštitu od eventualnih poplava, onda je MZ Orahovica sigurno prva naredna lokacija na kojoj je takav projekat neophodno realizovati”, obrazložili su svoju inicijativu u Općinskom odboru Naše stranke Lukavac.

Podijeli ovaj članak
6 komentara
Subscribe
Notify of
6 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Nije nista neobjasnjivo.Sjetite se da neko postoji i zivi u Orahovici i Jaruskama kao i nekim drugim selima samo kad se treba birati vlast na opcini,pokupite glasove podjelite mizerne pakete i date razna obecanja koje u glavnom ne ispunite.Tako svake 4 godine lupite se u gu…cu i ne spominjete ih vise dok vam ne zatrebaju kao glasaci.Da ste radili minimalno 20 i vise godina ta bi sela bila uredjena do sada.Sada ce ponovo poceti price o ekologiji pitkoj vodi i borbi za asfaltiranje puteva po okolnim selima ko moze vise i bolje nebi li se sto vise glasova skupilo i zasjelo u fotelju.

Molimo Vas da ne miješate prethodne “vladare” sa nama, koji nikada nismo bili dio zakonodavne vlasti na opštini Lukavac.

Građani će kada nas izaberu na izborima u oktobru, vidjeti kako rade savjesni vijećnici u službi svih građana, a ne interesnih skupina. Budite uvjereni u to. To ste dijelom mogli da se uvjerite ako pratite političku situaciju i vijećnike/poslanike Naše stranke na svim nivoima u Bosni i Hercegovini.

Jasta nego smo vidili itekako …dovoljno da nikad za Vas i takve uhljupe ne glasamo…
Pa onaj Vam Čamdžić iz Gračanice do neki dan radio emisije vodio i nije se vadio iz Termi gračaničkih dok su radile i sad ono otišlo u parlament i glasa jedini od svih stranaka i protiv izgradnje Bloka 7 u Te Tuzla i protiv budžeta i protiv svega živog uhljupi jedni samo ste izglasali održavanje “Peder manifestacije u Sarajevu” sram da Vas bude!!!
Izvini Dino ( Osmanoviću) nije lično ništa , al stvarno ne znam o kakvim svim nivoima ba pričate, pa ovo je odron za odronom kod Vas od kadrova kako Vas je ona Sabina preuzela redat…smješni ste …pogotovo sa Ovim Fortom …nema dalje …bili ste velika nada…pali ste ko PDA nidje veze

Jeli to počela predizborna kampanja?

Ma ja,tako su i drugi rekli nemojte nas mjesati sa drugima mi smo posebni.Ja samo znam da boljitka nisam vidio ni od koga poslije rata izostavit cu pojedine koji su se uhljebili pa im je ovako lijepo ne mareci za ostale koji jedva kraj s krajem sastavljaju.

Real-politicka buducnost su gradjanske stranke koje nisu opterecene prosloscu.Uglavnom se radi o mladjim kadrovima koji su stekli znanja kompatibilna sa danasnjim problemima i koji su orijentisani na buducnost.Njihova baza je realni pragmatizam i direktna demokracija.Nasa stranka ima kapacitete da se razvije u jednu gradjansku stranku zapadnog tipa koje su svakako postale nasusna potreba “malog covjeka”.Modeli zelenih u Njemackoj i Austriji dobijaju pristalice aritmetickom progresijom.Morali bismo ih podrzati.