fbpx

Inženjeri Lukavac Cementa postali EUREM energetski menadžeri

2 min. za čitanje

Inženjeri Fabrike cementa Lukavac Emir Ćilimković i Naser Kešetović krajem januara ove godine dobili su certifikate za uspješno završen edukacijski program za osposobljavanje energetskih menadžera u okviru projekta EUREM European Energy Manager, u organizaciji Predstavništva njemačke privrede u BiH i uz sufinansiranje Evropske unije. Sama edukacija je trajala od 30.4. do 30.10.2019.

Emir Ćilimković ostvario je najbolje rezultate, dok je njegov završni rad proglašen najboljim. Time je stekao priliku da 27. i 28. maja 2020. učestvuje na 10. međunarodnoj konferenciji EUREM u Atini i da se sa svojim radom takmiči na međunarodnom takmičenju koje će se održati u okviru ove konferencije.

Ćilmković je objasnio da je 12 učesnika programa u prvom ciklusu ove obuke uspješno apsolviralo 17 tema iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije u okviru 140 sati predavanja, a što je i bio preduslov za polaganje pismenog ispita i mogućnost izrade energetskog koncepta, te predstavljanje istog pred stručnom komisijom.

Zadovoljan sam da smo kolega i ja uspješno završili ovu zahtjevnu obuku i stekli certifikate energetskih menadžera – EUREM EnergyManager. Cilj je bio da mi zaposlenici unutar privrednog društva u kojem smo zaposleni, prepoznamo potencijale za uštedu energije, postavimo konkretne ciljeve te primjenimo potrebne mjere za uštedu energije i novca. S obzirom da sam u Lukavac Cementu i dosada imao odlične mogućnosti da učim i razvijam se u oblasti energetske efikasnosti, potpuno je jasno da sam mogao ostvariti tako dobre rezultate“- kazao je Ćilmković. Predstavništvo njemačke privrede u Bosni i Hercegovini nositelj je licence za realizaciju ove obuke, koja predstavlja standardizovani edukacijski program na području energetske efikasnosti a provodi se u 30 zemalja prema zadanim metodama.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments