fbpx

Najveći BH izvoznici: Dramatičan pad ArcelorMittal-a, GIKIL ide ka vrhu, Sisecam dvije pozicije niže

3 min. za čitanje

Kompanija ArcelorMittal, koja je prošle godine, ali i mnogih ranijih godina, bila najvećih izvoznik iz Bosne i Hercegovine, izgubila je tu poziciju na početku 2024, piše BiznisInfo.ba.

Kako je smo objavili prije nekoliko dana, najveći izvoznik iz BiH u prva tri mjeseca ove godine je Alumina iz Zvornika.

No, ono što je svakako zabrinjavajuće za cijelu privredu naše zemlje, jeste činjenica da je ArcelorMittal pao čak na 8. pozciju, prema podacima koje su iz Uprave za indirektno oporezivanje dali za BiznisInfo.ba.

Tačan iznos koliko je iznosio izvoz Mittala u tri mjeseca ove godine nije poznat. No, činjenica da su sa prvog pali na osmo mjesto govori da je riječ o dramatičnom padu.

Ova vijest se nadovezuje na sve druge negativne informacije o poslovanju ove kompanije koje smo nedavno objavljivali.

Prema našim podacima, prihodi kompanije prošle godine iznosili su 732,8 miliona KM, što je dramatičan pad u odnosu na milijardu i 54 miliona KM iz 2022. godine. Prihodi su, dakle, za godinu smanjeni za oko 320 miliona KM ili oko 30 posto, što bi pogodilo svaku kompaniju.

I pored tolikog pada, Mittal je zadržao poziciju najvećeg bh. izvoznika u prošloj godini. No, ako se uzme u obzir da su sada tek osmi izvoznik, onda je jasno da je pad u ovoj godini još dramatičniji nego u prethodnoj, pa je i minus na računu vjerovatno veći.

Firma je lani zabilježila neto gubitak od 159 miliona KM. Neto dobit u 2022. godini bila je 41 milion KM, a 2021. godine više od 200 miliona KM. Akumulirani gubici sa krajem 2023. iznose 201 milion KM, što predstavlja smanjenje kapitala kompanije za 45 posto.

Kako smo pisali, najveći faktori koji su utjecali na finansijske performanse kompanije u 2023. bili su da je otprema gotovih proizvoda bila na najnižem nivou u posljednjih 14 godina, zbog manje potražnje od 12 posto u odnosu na prethodnu godinu; kao i povećanje cijene električne energije za 20 posto, što rezultira dodatnim godišnjim troškovima od četiri miliona KM.

Također, prosječne prodajne cijene čelika bile su 22 posto niže u 2023. u odnosu na 2022. a tu je i značajno povećanje (20 miliona KM) troškova plata od 16 posto.

Kompanija je ove sedmice saopštila da pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije, s obzirom da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju.

Između ostalog, odlučili su obustaviti proizvodnju koksa, te poručili da je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. Koksara zapošljava ukupno 200 radnika.

Zenički Mittal upošljava oko 2.200 radnika. Ukupno oko 3.000 radnika zaposleno je u Mittalu u Zenici i Prijedoru, ali postoji još čitav lanac preduzeća i kompanija s kojima sarađuju.

Pad Mittala bio bi veliki udarac za cijelu ekonomiju Bosne i Hercegovine.

Podijeli ovaj članak