fbpx

Lukavački Dom zdravlja nema tehničke preduslove za uvođenje elektronskih knjižica

2 min. za čitanje

Reforma zdravstvenog sistema Tuzlanskog kantona je započela izdavanjem elektronskih iskaznica osiguranicima. Prednosti informatizacije zdravstva su nemjerljivi a benefiti će biti uočljivi kako za korisnike tako i za cjelokupan zdravstveni sistem jer će dovesti do značajnih ušteda.

Nažalost, ovaj sistem na području grada Lukavac još neće zaživjeti jer nisu stvoreni tehnički preduslovi za njegovu uspostavu, ali menadžment ustanove zajedno sa predstavnicima gradske uprave čini maksimalne napore kako bi odgovorio ovom zadatku. Iz menadžmenta Doma zdravlja Lukavac su kazali da će u narenim danima biti organizovan sastanak sa nadležnim iz Vlade i Zavoda zdravstvenog osiguranja u cilju što boljeg rješavanja ovog pitanja.

Izdavanje elektronskih knjižica je besplatno, a podnošenje prijava je u toku. Brojne su prednosti ovog sistema, građani više neće morati ovjeravati zdravstvene knjižice, a svaki zdravstveni osiguranik Tuzlanskog kantona će imati dnevni status osiguranja koji će biti dostupan u zdravstvenoj mreži na teritoriji TK bez obzira da li se osiguranik javio primarnom, sekundarnom, tercijarnom nivou zdravstvene zaštite ili u apoteci koja je na području našeg kantona.

Elektronska knjižica će sadržati podatke neophodne za dijagnostiku, svi podaci o osiguraniku biće na jednom mjestu. Osiguranici više neće morati čekati u redovima na ovjeru. Provlačenjem elektronskih kartica vidjet će se da li je uplaćeno zdravstveno osiguranje ili nije.

Zahvaljujući elektronskim karticama neće biti čekanja na recepte jer informacija iz ordinacije odmah stiže u apoteku gdje pacijent može podići svoje lijekove.I pregledi će biti olakšani. Ovim bi trebala biti poboljšana komunikacija unutar zdravstvenih ustanova, kao i komunikacija s drugim institucijama.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Čudo je da Dom Zdravlja uopšte radi kakvi su nesposobni paraziti se nakotili tamo u ovih 30 godina. Sreća pa ga je Tito napravio prije 50 godina inače bi se vozali do Tuzle.