fbpx

Iz budžeta FBiH sportski savez Lukavac “izvukao” više od 260.000KM

2 min. za čitanje

Više od devet i po hiljada udruženja u Federaciji BiH, tačnije njih 9.576, povuklo je iz raznih budžeta 113,6 miliona KM, podaci su Finansijsko-informatičke agencije u Federaciji BiH (FIA), javlja Klix.

Najvećim dijelom se finansiraju iz budžeta sa lokalnog nivoa (općine, kantoni…), a najviše novca iz budžeta dobijaju političke stranke, sportski klubovi, boračke organizacije i vjerske zajednice.

Kao i svake godine, na vrhu liste nalaze se političke organizacije.

Tako je i 2021. godine najviše novca iz budžeta dobila SDA Sarajevo i to preko tri miliona KM. U podacima koje je objavila dalje slijede FK Velež sa 2,4 miliona KM, te stranke HDZ BiH sa 2,1 milion KM i SDP BiH 1,7 miliona KM.

Za političke organizacije se zna da iznos novca dobijaju na osnovu broja mandata u skupštinama i parlamentima, dok se nameće logično pitanje iz kojeg razloga su domaće vlasti sa različitih nivoa u FBiH turskoj nacionalnoj televiziji s predstavništvom u BiH dale skoro milion KM te da li više novca nisu zaslužile domaće kompanije.

Na listi se u proteklih nekoliko godina pojavljuju uglavnom ista udruženja, ali i strana predstavništva.

Između ostalih tu su Turkiye Radyo Televizyon Kurumu Republika Turska – Predstavništvo TRT-a u BiH koje je povuklo iz budžeta 909.626 KM, ali i Bosanskohercegovačka željeznička javna korporacija osnovana za zajedničku dobrobit Federacije BiH i Republike Srpske kako bi uspostavila institucionalizovanu saradnju među entitetima.

Od 100 udruženja koja su dobila najviše sredstava, dva su iz Lukavca. Sportski savez opštine Lukavac dobio je 268.592KM i nalazi se na 52. mjestu, a Selo mira Turija 193.728KM i nalazi se na 79. mjestu.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Na cca 50+10 validni i invalidni klubovi koji postoje na Opcini Lukavac nije neka cifra. 4k po klubu.