fbpx

Edin Delić uputio iskrene čestitke povodom 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom

3 min. za čitanje

Na današnji dan – 9. maja obilježava se Dan pobjede nad fašizmom a tim povodom će danas i u Lukavcu biti upriličene aktivnosti prilikom kojih će se odati počast žrtvama fašizma i palim borcima u Drugom svjetskom ratu. U povodu 9. maja – Međunarodnog dana pobjede nad fašizmom, u svoje lično ime i u ime Grada Lukavac, Gradonačelnik dr.sc. Edin Delić upućuje iskrene čestitke svim građanima grada Lukavac i Bosne i Hercegovine, sa željom da njegujemo vrijednosti antifašizma, jednakopravnosti, demokratije, slobode, da borba protiv svih vrsta diskriminacije bude naše trajno opredjeljenje, te da sa takvim opredjeljenjem i živimo držeći do multikulturalnosti, tolerancije i suživota svih građana bez obzira na nacionalnu, vjersku, rasnu ili neku drugu pripadnost.

Takvo opredjeljenje smo potvrdili i u ratu 1992. – 1995. godine, pa nije slučajnost da se na isti dan obilježava i Dan pobjede nad fašizmom i Dan Zlatnih ljiljana. U odbrambeno-oslobodilačkom ratu upravo Armija RBiH bila je antifašistička i upravo je Armija RBiH nastavila tekovinu antifašizma braneći sve građane BiH i civilizacijske vrijednosti suživota na ovim prostorima. S tim u vezi, svim dobitnicima najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan, onima koji su pokazali svoje najhrabrije podvige protiv agresora, danas upućujemo iskrene čestitke i izražavamo duboku zahvalnost.

U našoj državi 9. maj se obilježava i kao Dan logoraša BiH. Ovaj datum je objedinio obilježavanje pobjede nad fašizmom, ali je isto tako i podsjetnik na torturu hiljada onih koji su prošli logore u proteklom oslobodilačkom ratu i one koji su dali najveći doprinos u borbi za slobodu koju danas uživamo, a prema kojima izražavamo suosjećanje, duboko poštovanje i zahvalnost.

Danas se obilježava i Dan Evrope zbog 09. maja 1950. godine kada je Robert Schuman predstavio prijedlog organizirane Evrope, koji je poznat i kao Schumanova deklaracija. Ovaj datum smatra se i datumom osnivanja Evropske unije što je označavalo prekretnicu u odnosima evropskih zemalja i otvorilo put stvaranju zajednice zemalja na ovom kontinentu. Ovom prilikom Gradonačelnik dr.sc. Edin Delić upućuje iskrene čestitke povodom Dana Evrope, sa željom da nastavimo njegovati evropske vrijednosti, slobodu, jednakopravnost i demokratiju.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Konjino