fbpx

40 godina Doma kulture u Lukavcu: Kulturno umjetnička društva, Bosna slobodi pjeva… (FOTO)

7 min. za čitanje

Piše: Mihad Sakić

U periodu do 1992. godine u Domu kulture Lukavac održani su brojne i brojne respektabilne kulture manifestacije i programe. Među tim manifestacijama možda je najznačajnija smotra folklora najboljih kulturno-umjetničkih društava Međurepubličke zajednice kulture „Sava“ Šid. Dr. Muftić u svom radu je već pomenuo ovu manifestaciju. Međutim, u ovoj publikaciji osvrnut ću se na XII smotru koja je održana u Domu kulture Lukavac 14. i 15. decembra 1984. godine. Zapis o ovoj smotri ostavio nam je književnik, Avdo Mujkić. On je između ostalog zabilježio da su na smotri učestvovali amateri iz Brčkog, Beočina, Šida, Bijeljine, Vukovara, Loznice, Malog Zvornika, Bogatića, Zvornika, Županje, Tolise (Orašja), Sremske Mitrovice i Lukavca. Bila je to istinska smotra mladosti na kojoj se okupilo više od 800 mladih amatera. Manifestacija je trajala dva dana. Lukavačka publika je bila oduševljena programom koje su prezentovali kulturni stvaraoci iz pobrojanih gradova. Što je posebno važno, da je na ovoj smotri najbolje rezultate imalo Radničko kulturno-umjetničko društvo „Boris Kidrič“ iz Lukavca, koje je zasluženo osvojilo prvo mjesto.

KUD „Erdevik” Šid, decembar 1984. godine.
KUD „Erdevik” Šid, decembar 1984. godine.

O nastupu ovog društva svi učesnici Smotre rekli su sve najbolje, a u kvalitet nastupa ovog društva  mogli su se uvjeriti i brojni novinari te publika u Velikoj sali Doma kulture Lukavac. Te godine je KUD KHK „Boris Kidrič“ Lukavac dobio i značajna priznanja za svoj rad u Beogradu, Bakru, Smederevu kao i priznanje za učešće na ceremoniji otvaranja XIV zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Na ovoj smotri u Lukavcu drugo mjesto zasluženo je pripalo kulturno-umjetničkom društvu iz Loznice, dok je treće mjesto pripalo amaterima iz Vukovara. Po ocjenama mnogih prisutnih na ovoj smotri ovo je bila u umjetničkom i kulturološkom smislu najljepša prezentacija kulture u lukavačkom hramu kulture u periodu do posljednjeg rata.

Članovi KUD „KHK – Boris Kidrič” Lukavac bili su najuspješniji učesnici XII smotre folklora MZK „Sava – Šid”, decembar 1984. godine

RO Dom kulture „Đuro Purac Stari” imao je svoje stalne saradnike u novinarima iz redakcije lista SSRN opštine Lukavac „13. septembar”. Sa Domom kulture sarađivali su najpoznatiji lukavački fotografi: Risto Ikonić, Jusuf Džambić, Rašid Osmić, Mirza Suljkanović (zaposlenik Doma kulture Lukavac) i drugi. U nastavku prikazujemo neke od dokumenata koji su svjedočanstvo djelatnosti Doma kulture u periodu do 1992. godine.

U periodu rata 1992-95. Dom kulture Lukavac je radio u potpunom kapacitetu. Svi njegovi zaposlenici su ispunili svoju odbrambeno-patriotsku misiju. U knjizi „Lukavac ‘92-‘96.” autora Rifeta Haskovića i Atifa Kujundžića na strani 83 u tekstu „Ko je u Lukavcu radio tokom rata” zapisano je slijedeće: „U lukavačkom Domu kulture uvijek je i svako mogao naći svoje mjesto, kulturno-umjetnička društva, političke i humanitarne organizacije”. Pored redovne djelatnosti Dom kulture Lukavac u ratnom periodu organizovao je brojne kulturne, humanitarne i druge opće korisne aktivnosti. U Domu kulture Lukavac mjeseca aprila 1994. godine organizovan je Prvi festival narodne muzike „Bosna slobodi pjeva – Lukavac ‘94”. Organizator festivala bilo je Kulturno društvo muslimana „Preporod” Lukavac. Ova manifestacija u ovoj publikaciji izdvojena je zbog činjenice da je na najreprezentativniji način uspjela okupiti učesnike iz svih dijelova države Bosne i Hercegovine.

Ova publikacija sadrži priču o vremenu u kojem je nastajao, stasao i razvio se Dom kulture u važnu kulturnu ustanovu na području općine Lukavac, pa i šire. Ovo je skromni doprinos obilježavanju 40 godina od izgradnje Doma kulture u Lukavcu, 125 godina od osnivanja prve biblioteke u Lukavcu i 55 godina od osnivanja prvog štampanog glasila opštine Lukavac „13. septembar”. Osnivač ustanova koje danas djeluju u Domu kulture Lukavac a to je Općinsko vijeće Lukavac treba nastaviti program podrške svim ustanovama koje su smještene u lukavačkoj kući kulture. Radi se o slijedećim ustanovama: JU Centar za kulturu Lukavac, JU Radio televizija Lukavac i JU Javna biblioteka Lukavac.

Osnivač treba nastaviti kontinuitet stvaranja uslova za rad i život svih učesnika u procesu kulture na području općine Lukavac, prije svega kroz institucije čiji je osnivač. Doprinos kulture, razvoju i popularizaciji općine Lukavac je ogroman mada se to ne može izmjeriti običnim mjernim jedinicama. Posebno zahvalna priča su brojni lukavački kulturni radnici, umjetnici i drugi stvaraoci koji su ime Lukavca pronijeli u čitavom svijetu. U narednim godinama potrebno je djelovati u smislu uključivanja što je moguće većeg broja posebno mladih u kulturne asocijacije koje će svoje mjesto naći u lukavačkoj kući kulture.

Naše društvo i dalje nastupa sa krutim tradicionalnim stavovima mada prolazimo kroz period tranzicije uvijek se moramo podsjećati na priču da smo mi samo nastavk jednog bogatog kontinuiteta koji znači istinski identitet grada Lukavca i svih njegovih stanovnika. Posljednjih nekoliko decenija svjedoci smo pojave različitih oblika subkulture koje se u formi „kiča i šunda” uspijevaju plasirati nažalost na štetu elementarnih postulata kulture. U kulturu se svakako mora ulagati više i bolje jer je to jedini put da se stvore uslovi za sigurniju budućnost kako lukavačkih kulturno-informativnih ustanova i drugih asocijativnih oblika kulture, tako i za podršku individualnim kulturnim pregaocima, istraživačima i dakako umjetnicima prije svega.

Svakako da istraživanja i pisanje o Domu kulture Lukavac i njegovim ustanovama treba nastaviti, te ova publikacija može poslužiti kao orijentir za nastavak priče o historijatu Doma kulture i općenito kulture u Lukavcu.

IMPRESSUM:

40 GODINA DOMA KULTURE LUKAVAC
Autor: Mihad Sakić, prof.
Izdavač: JU Javna biblioteka Lukavac.
Za izdavača: Minela Ćosić, direktorica
Tehnička priprema: Tarik Sakić, bachelor
DTP i dizajn: Denis Dugonjić, Branislav Lukić Lukavac
Štampa: INDA d.o.o. Brčko

Fotografije koje su korištene u publikaciji su iz zbirke fotografija Zavičajne zbirke JU Javna biblioteka Lukavac.

Tekstovi iz novina su iz privatnih zbirki Jasminke Pavlović i Saše Radmanovića.

Publikacija se objavljuje povodom 40 godina od otvaranja Doma kulture Lukavac (30. septembar 1979. godine).

Štampanje ove publikacije finansirala je Općina Lukavac.

Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Hvala Vam gosp. Sakic na evociranju lijepih uspomena na nas Dom kulture.
Evo sve su me trnci prosli.

Kolumna u kojoj povjesnicar prof.Mihad Sakic dokumentovano pise o razvoju kulture na podrucju opcine Lukavac,sa posebnim osvrtom na lukavacki Dom kulture,je visokokvalitetno stivo koje ce buducnosti ostaviti pisane tragove o ovoj izuzetno vaznoj temi.Sve cestitke,profesore !