fbpx

Izložba akvarela Ćamila Osmanovića

2 min. za čitanje
Ćamil Osmanović / Foto: Dino Osmanović/SodaLIVE.ba

Ćamil Osmanović je rođen 1934. godine u Puračiću. Sa slikama živi već četrdeset godina, a izlaže u razmacima od 4-5 godina. Opredijelio se za umjetnost u drugom razredu, zbog čega je otišao u Sarajevo poslije četvrtog razreda osnovne škole. Njegov put do uspješnog slikara akvareliste je jedinstven.

Ćamil Osmanović / Foto: Dino Osmanović/SodaLIVE.ba

Prvo je bio duborezac (Škola umjetničkih zanata), a onda diplomirao na odsjeku vajarstvo (Škola za primijenjenu umjetnost), te poslije Pedagoške akademije, postaje likovni pedagog.

Po prirodi je radoznala osoba i svestran čovjek, ali nikada nije ničim zamijenio ljubav prema prirodi i akvarelu, pa je tako pejzaž najčešći motiv na njegovim akvarelima. Od prodaje akvarela nabavlja skupi materijal i uspijeva ne samo da preživi nego da i izlazi u inostranstvo (Engleska 1998. i Francuska 2000. godine).

Njegovi akvareli se mogu podijeliti u dvije akvarelske tehnike i to:

  • jedna je klasična tehnika
  • druga je nova orginalna nastala zadnjih godina, kao rezultat intenzivnog rada i dugotrajnog eksperimentisanja.

Kako sam kaže najzadovoljni je petogodišnjim eksperimentom traženja nove tehnike. To se pokazalo uspješnim boravkom u Engleskoj i Francuskoj. Ćamil Osmanović je član Udruženja likovnih umjetnika BiH. Danas živi u svom Puračiću gdje slika i bavi se pedagoškim radom.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments