fbpx

[FOTO] Pri povratku iz Bugarske: Članovi KUD-a Puračić putne zalihe hrane podijelili sirijskim izbjeglicama

2 min. za čitanje

Potreseni sudbinom ljudi koji su spašavajući vlastite živote morali napustiti svoja ognjišta i prepustiti se na milost i nemilost trgovcima ljudima da bi stigli do evropskih zemalja, Puračićani su zanijemili. Naročito ih je ganulo to što su vidjeli brojne porodice sa djecom.

Ljudima koji danima putuju bez hrane, vode i medicinske njege, članovi KUD-a malim su donacijama željeli pokazati da suosjećaju sa njihovom patnjom.

U Srbiji smo se zatekli na mjestu gdje su bila parkirana tri autobusa izbjeglica iz Sirije, pa smo ono što smo imali sa sobom dali tim nesretnim ljudima. Bio je ovo bolan trenutak koji je probudio sjećanje na dane kada smo i sami bili u sličnoj situaciji. U nastavku putovanja ka Puračiću, u autobusu je vlada tišina, a naši članovi, među kojima je i veliki broj djece, nisu mogli suzdržati suze, rekao je Hazim Osmanović, predsjednik KUD-a Puračić.

Inače, tokom protekle sedmice ovo je društvo gostovalo na festivalu u Havsi (Turska), ali prema Osmanovićevoj izjavi, tamo se nisu osjećali kao gosti, nego kao kod svoje kuće. Sa još 8.000 posjetilaca prisustvovali su i koncertu poznate turske pjevačice Irem Derici, kao i Onura Akina. Narednih dana, između ostalih, predstavili su se u Bugarskoj koreografijama igara sa područja Sarajeva i Banje Luke.

Također, osim njegovanja tradicijskih vrijednosti, KUD Puračić je nosilac svih aktivnosti koje se zbivaju u ovom mjestu u kojem živi oko 4.000 stanovnika. Članovi KUD-a, njih 280, pokretači su brojnih ekoloških i humanitarnih akcija, a daju svoj doprinos obilježavanju svih godišnjica, te državnih i vjerskih praznika.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Humani gest mojih Puracana, KUD-a ” Puracic”.
Ko zna -zna…