fbpx

SRAMOTNO: Nakon 50 godina postojanja PK “Galeb” Lukavac prestaje sa radom

4 min. za čitanje

Na žalost ljubitelja plivanja, nakon 50 godina postojanja Plivački klub Galeb prestaje sa radom.

Ovaj Klub je jedan od  najtrofejnih sportskih klubova Opštine, sa dugogodišnjom tradicijom, preživio je znatno teža vremena, i samo kratko u ratnom periodu nije radio ali ubrzo zahvaljujući grupi entuziasta nastavlja sa radom. Za njegovo postojanje svakako treba zahvaliti KHK GIKIL, koji je kao generalni sponzor finansijski pomagao Galeb praktično od njegovog osnivanja.

Klub se finansirao isključivo od donacije sponzora i članarine plivača. Uz velike napore i odricanja plivači i plivačice su i bez  “svog bazena” uspjeli da postignu vrhunske rezultate.

Brojna su imena uspješnih plivača i plivačica nosilaca državnih rekorda i državnih prvaka u raznim disciplinama koji su ponikli iz ovog Kluba, a koliko je tek djece naučilo plivati u  Galebovoj školi plivanja.

Opština Lukavac je za ovaj Klub izdvojila godišnje simboličnu sumu novca u usporedbi sa sredstvima koja se izdvajaju za fudbalske klubove. 

Nikada, apsolutno nikada ni jedan opštinski fudbalski tim nije i neće imati više međunarodnih nastupa i međunarodnih rezultata kao što je to imao “Galeb”. 

Na žalost, politička struktura i opštinski rukovodioci ne prepoznaju ove vrijednosti, jer kada bi shvatili značaj jednog ovakvog kluba shvatili bi da imaju najbolju promociju i reklamu za Opštinu. 

Apsolutno niko nije pokazao zainteresovanost da riješi problem oko kompenzacije koju obstruira JP Rad Lukavac.

Izgleda da je problem da se najam bazena u Hotelu Tuzla plati vodom (koja pripada KHK GIKIL) koja ostaje Tuzli na koristenje, a nije problem jer godinama je ovakva kompenzacija realizovana između Javnih komunalnih preduzeća Tuzle i Lukavca.

Očigledno neko traži neki svoj lični interes, a nezvanično postoji informacija da je KHK GIKIL politički ucjenjen da prekine sponzorski Ugovor sa Galebom, da bi finansijski pomagao jedan lokalni fudbalski tim.

Nakon višemjesečne agonije definitivno je jasno da je PK Galeb GIKIL prestao sa radom, jer je septembar prelazni rok za plivače koji su do posljednjeg dana čekali nadajući se nekom rješenju. Oni koji su ozbiljno u ovom sportu ne preostaje ništa drugo nego da nastave trenirati u jednom od tri plivačka kluba u Tuzli.

Za plivače Bakira Babovića i Tarika Hamidovića koji su ujedno juniorski reprezentativci BiH odavno su se zaintersovali tuzlanski plivački klubovi, i na žalost ljubitelja ovog sporta iz Lukavca, ovi će plivači nastaviti da osvajaju medalje i  rekorde za neki drugi grad a možda je i bilo odavno vrijeme da napuste ovaj naš tzv. GRAD.

Na mitingu u Mađarskoj plivači PK Galeb su osvojili u vrlo jakoj konkurenciji 5 medalja (2 srebrenih, 3 bronzane)

Na ovom mitingu su se takmičili plivači iz 21 kluba iz 6 zemalja: Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Rumunjske i Slovačke.

PK ” Galeb” je predstavljalo 6 plivača a dobitnici medalja su :

  1. Karić Zerina: 1 srebrena i 3 bronzane 
  2. Babović Bakir: 1 srebrena 

Karić Zerina je kao najuspješnija plivačica mitinga dobila i PEHAR.

Podijeli ovaj članak
7 komentara
Subscribe
Notify of
7 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

A šta drugo nego sjest i plakat od muke.A možda da se plivački klub zove PK “SDA-HDZ-SBB_SDP”

sramotno,sramotno….to je to kad lukavac ne vode rođeni lukavčani već neki iz nedođije koji svoje fotelje čuvaju upucavajući se stranačkim liderima….tako će lukavčani morati odlaziti u tuzlu na slana jezera(3) i ostale hotelske bazene da bi zaplivali a lukavački očito zatrpati smećem zbog nesklada u vođenju i financiranju sportskih događanja mladih….sramota,sramota….još jedna gdje akumulacijsko jezero MODRAC nije za kupanje zbog nečistoće i zapuštenosti….čiji li su to interesi

to je naša vlast uništavaju sve što je vrijedno , iskreno nemam ništa protiv vjerskih objekata ali jedan je prazan a oni prave novi umjesto da ulažu u sport i kulturu i podizanju naše omladine …žalosno kako upropaštavate stidi se vlasti !

Sramota,za ko biva gradzane lLukavca,sramota za drustvo koje vodi ovu komunu,narocito SDA na celu sa njenim itelektualcima,bogadutunima i peracima para ovog naroda Lukavacke komune.Demokrate otidzite sto prije i vratite nam “TERORISTE” kada smo iamali zdravstvo ,kulturu,radna mjesta,odmaralista,penzije ili vam zivot dostojan covjeka.
Lukavcani ili gradzani opstine glasajte za ove sto vam upropastise sve i uzese sve samo dabi zadovoljili sebe i pokoljenja narednih 100 godina.Oni se neboje BOGA zato se nenadajte dace vam bog pomoci uzdajte se samo u svoje postenje i postene iz nase okoline a takvih ima oni nisu SDA,HDZ,ZDP oni su tu oko nas ali ih moramo prepoznati.
Ljudi use i u svoje kljuse naprijed da nebi bili tudze kljuse.

SPREGA POLITIKE, NEZNALICA I SPORTSKIH NERADNIKA. MOMCI DOBRO DOŠLI U TUZLU I TUZLANSKE PLIVAČE.

Anam Oni su dosljedni svome cilju- ukidanje Lukavca kao urbane
sredine po svaku cijenu.Zatiranje svega onoga što su “komunjare”
sa radnim narodom i građanima lukavačke komune izgradili.
Sjetite se vremena kada ste sa katilima, koji su klali ovu namučenu Zemljicu,
zdušno radili na razbijanju jedne dobre države. Sadašnji ratni zločinci,
tipa Karadžića, bili su VAŠI koalicioni partneri.
Tada ste obećavali demokraciju, berićet i gomilu gluposti.
A šta sada ? Sjedite k'o đjuturumi isprad vrata uređenih društava i očekujete sadaku
koju ćete strpati u svoje džepove i zadžepke ostavljajući i one koji su vas birali
da tumaraju oko kontejnera izlažući se riziku da ih rastrgne nakoćena kucanija
koja je preplavila nekdašnji gradić u punom progresu.
Pa imate li vi i mrvicu duše ?!

sramota prava skroz mi je zao sto djeca nemogu ici na plivanje tako svi u jednoj skupini kao prije sacekaju autobus i cak sam ja prije nekad i dijete pustala samo da ide ali sad valja ga voziti u Tuzlu nazalost ali nema veze sve ce proci