fbpx

Članovi KUD Puračić gostovali na festivalima u Turskoj i Bugarskoj

2 min. za čitanje

Bila je ovo prilika da se uzvrati posjeta i produbi saradnja sa općinom Havsa i  njihovim folklornim ansamblom, koja je uspostavljena prije tri godine.

Na gostovanje u Tursku putovali su članovi folklorne i muzičke sekcije koji su zabilježili nastupe na otvaranju festivala, svečanom defileu ulicama Havse, večeri folklornih igara uz ansamble iz Turske i Azerbejdžana, kao i pružili cjelovečernji koncert za posjetioce.

I ove godine članovi KUD Puračić posjetili su grad Edirne, a domaćin je za goste iz Bosne ponovo organizovao jednodnevni izlet u grad Enez na Egejsko more gdje su članovi KUD Puračić mogli da uživaju u ljepotama mora, kupanje uz svečani ručak.

Tokom festivala upriličena su dva koncerta turskih estradnih zvijezda: 3.9. – koncert Irem Derici, a 4.9. koncert Onura Akina.

I ovo gostovanje u Havsi obilježilo je veliko gostoprimstvo domaćina, tako da iz KUD Puračić kažu da su se u Havsi osjećali kao kod kuće. Rastanaci su uvijek najtužniji, ali je najavljena i moguća posjeta načelnika Tekina Puračiću i Lukavcu već u oktobru mjesecu, a izražena je i obostrana želja da se ovo prijateljstvo nastavi i narednih godina  u Havsi i Puračiću.

Tokom boravka u Turskoj KUD Puračić je dobio iznenadni poziv da uzme učešće na festivalu u Bugarskoj – grad Pazardžik na 7.Međunarodnom festivalu “Zajedno možemo sve” tako da su u nedjelju u povratku uzeli učešće na gala koncertu festival gdje su predstavili kulturu i običaje Bosne i Hercegovine sa igrama iz Sarajeva i Banja Luke. Svojim igrama su na najljepši način predstavili našu zemlju pred mnogobrojnom publikom, ali dobili i pohvale ostalih učesnika festival koji su dolazili iz: Bugarske, Latvije, Turske, Gruzije, Poljske i daleke Indije. Ovo gostovanje je je rezultiralo novim pozivima za učešće na festivalima u Bugarskoj, Turskoj, Poljskoj i Indiji.

Bilo je ovo još jedno u nizu uspješnih predstavljanja KUD-a Puračić i promoviranja bosanske kulture i tradicije izvan granice BiH.

Podijeli ovaj članak
6 komentara
Subscribe
Notify of
6 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Kulturna diplomatija par excellence. Aferim !

Hvala Vam Milenko za sve vaše pozitivne komentare vezane za aktivnosti KUD-a Puračić

Kontinuirani uspijesi KUD-a “Puračić” su dokaz moje teze.
da je riječ o društvenom fenomenu.
U neučinkovitom društvu, u kojemu amaterizam, ovakvog tipa,
nadilazi mnoge profesionalne organizacije i institucije,ovo bi mogao da
bude putokaza kako biti efikasan.
Jasan konceptt,odgovornost,realna motiviranost, moralni kvalitet i pravi ljudi na pravom mjestu
su kombinacija koja garantira uspijeh.
Naoko-jednostavno, ali je poznato da je svaka jednostavnost komplicirana i nerješiva enigma
za mnoge pojedince i kolektive.,pogotovo za one kojima su sitnosopstvenički interesi jedini cilj.
Zato je uspijeh ,koji je neosporan, mnogo grandiozniji nego što se čini.

Balaševiću, da je KUD Puračić “putovao sponzorskim parama” ne bi daleko došao niti imao priliku da predstavi naš Puračić, općinu Lukavac i Bosnu i Hercegovinu na brojnim festivalima u državi i izvan nje. Kada se i dobije koja donacija ona ide u smanjenje participacije mladih, a njih kod nas u KUD-u ne fali i do sada SVI MLADI ČLANOVI KOJI SU ŽELJELI su i putovali. Tako je bilo i ovog puta i svojim nastupima su osvjetlali obraz i dobili pozive za nove destinacije u: Turskoj, Azerbejdžanu, Bugarskoj, Poljskoj i Indiji…
Po vašim komentarima se da zaključiti da ste opterećeni politikom, ali nemojte zato kriviti druge, a posebno ne udruženja građana (ovdje ne mislimo na interesne skupine pojedinih partija-kojih na žalost ima).
Mi u KUD-u nismo time opterećeni, ovdje su nam svi dobrodošli samo da politiku ne unose u rad društva. Upis novih članova je u toku pa se možete i sami uključiti, ali Imenom i Prezimenom a ne pod pseudonimom, a onda ćete na redovnim sastancima i Skupštini Društva imati i potpune podatke o našim finansijama.
Srdačan pozdrav i pozivamo vas na naše naredne programske aktivnosti u Puračiću: kulturno-zabavne, humanitarne, ekološke i dr

Lijepo se ovi druže i putuju sponzorskim parama , naivnih poklonika .Fotografija otkriva pravu pozadinu , najmanje je mladih folklorista , a većina je staraca iz vladajuće stranke , koji su bezbeli ubacili tu i svoje supruge da im se nađu tu u Turskoj, jer pobogu kako će ih ostaviti same na par dana .
Doduše nema se šta prigovoriti predsjedniku MZ Puračić, ili ti pak profesoru Mašinke grupe predmeta a koji se prekvalifikovao u unosnije bezbjednosne strukture , jer su platili Vaše demokratske glasove na izborima .Red je brate da sada vladaju i uživaju blagodeti svoje vladavine .Vi ste im to omogućili .I nemojte da ih slučajno pitate na Zboru Građana MZ , koliko je Mjesna zajednica izdvojila Vaših para za njihov turizam , a i ne merete ih pitati jer oni Zbor građana nisu imali više od 7,8 godina , niti im treba pored Vas takvih .
To što je mladih omladinaca moglo ići umjesto njih i njihovih žena , najmanje je bitno -jer vlast je vlast a slast je slast i ” Sve po Zakonu ” ….

“Ne anonimni “KUD Puracic ja sam svoje rekao i ostajem pri tome , bez ikakvih opterećenja koje spominjete . Hvala na pozivu , meni je zlo od nekih faca na fotografiji i ne pada mi napamet da ih uživo gledam .Zasićen je Puračić njima – ne samo ja .Tako da bi najbolje bilo da neke od njih i ne vratite kada odedete u te Zemlje hvale .
Znam ja za Vaše “ekološke akcije- ne sponzorske ” , posebno onu na uređenju Ljuštaka , a o kojima se danima pripovjedalo u selu , pardon ČARŠIJI .
P.S ” Ja pjevam svoj bluz bez namjere bitne i najveće ribe za mene su sitne ,
ja sa strane samo posmatram taj svjet “…..