fbpx

Nenad Nešić zatražio da se hitno otkrije napadač na povratnicu u Tumare

2 min. za čitanje

Ministar sigurnosti Nenad Nešić zatražio je od MUP-a FBiH i MUP-a Kantona Tuzla da preduzmu sve mjere na zaštiti srpskih povratnika i hitno otkriju osobu koja je napalo Radmilu Simić iz lukavačkog naselja Tumare.

– Ovo je drugi napad na Simićevu, a da ni prvi iz augusta nije rasvijetljen. Primjetno je da se kod nerasvijetljenih napada na povratnike u FBiH, isti redovno ponavljaju. Žalosno je da nisu otkriveni počinioci zlodjela na Vozući, napada na staricu u Mostaru, kao ni učesnici incidenata u Konjicu i Zenici. Ako MUP FBiH nije u stanju ili ne želi osigurati sigurnost srpskih povratnika, onda to treba i da kažu – ističe Nešić.

Cilj ovakvih napada, smatra on, jeste da se i ono malo srpskih povratnika u FBiH iseli.

– Neshvatljivo je da do danas nije riješen prošlogodišnji nestanak starice Jovanke Đurić iz Tumara, da je Simićeva napadnuta već drugi put, a da nije povećan stepen sigurnosti i da nisu preduzete mjere za zaštitu srpskih povratnika u Tumare – kazao je Nešić i podsjetio da je u opštini Lukavac prije tri godine nestao i Vaskrsije Tubić i da ni taj slučaj još nije rasvijetljen.

Tvrdi da su, nažalost, Srbi u FBiH došli u situaciju da se svako jutro pitaju jesu li svi na broju i ko je noćas napadnut, a da lokalne vlasti prema njima nemaju ni toliko empatije da osude napade i zaštite ih.

Nešić je poručio i da će se lično zauzeti da Republika Srpska pruži pomoć i zaštitu Srbima koji žive u FBiH, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments