Jednostavan kolač od jagoda, brzo se pravi, biskvit je nevjerovatno mekan, takav ostaje i nakon dužeg stajanja, a ukus je božanstven!
Sastojci
- 1/2 kg jagoda
- 250 g brašna
- 2 jaja
- 180 do 200 g šećera (ako jagode nisu slatke onda svakako 200)
- 2 vanilin šećera
- 240 g kiselog vrhnja
- 120 ml ulja
- 2 žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
Priprema
Jaja dobro izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte ulje i kiselo vrhnje i zamiksajte. U tu smjesu dodajte u 2 navrata brašno u koje ste zamiješali prašak za pecivo i malo soli. Samo lagano zamiksajte.
U kalup obložen papirom za pečenje stavite polovicu smjese pa na nju poslažite šnitice jagoda debljine oko pola cm. Sve to zaliti ostatkom smjese pa opet poslagati jagode.
Kolač se peče na 175 stepeni. Gotov je kada čačkalica umetnuta u sredinu izlazi suha. Na kraju možete posuti šećerom u prahu.