fbpx

Više o porodici Doležal, po kojoj je brdo Doložaj dobilo ime

2 min. za čitanje

Jedna od prvih useljeničkih obitelji u današnji Lukavac bila je porodica Doležal. Još u XIX vijeku, trbuhom za kruhom, iz južnomoravske regije Češke Republike, u Lukavac se doselio Johan Doležal (1865 – 1915) i njegova supruga Alojzija (1869 – 1950), piše Facebook stranica “Lukavac kroz vrijeme

Sa sobom su poveli i svoje dvije kćerke Marišku i Hildu, u Lukavcu će im se roditi i sin Hinko.

Nakon dolaska u Lukavac kupuju brdovitu zemlju od Atića i ispod brda grade svoju porodičnu kuću, odmah uz tadašnji put Tuzla – Doboj (danas preko puta kompanije IMEL).

Johan je od dolaska u Lukavac, pa sve do svoje smrti radio u Solvajovoj tvornici. Poslije smrti Johana, posao u tvornici će dobiti njegove dvije kćerke Mariška i Hilda.

Posljednji znani član porodice Doležal je bila Mariška koja je u Lukavcu doživjela duboku starost. Nije se nikada udavala i nije imala potomaka. Umrla je u bijedi i neimaštini 1990. godine.

Sahranjena je na gradskom groblju u Lukavcu u porodičnoj grobnici oca Johana i majke Alojzije, ali njeno ime nikada nije označeno na porodičnoj grobnici zbog nedostatka sredstava.

Brdo “Doležal”, iznad Lukavca, je dobilo ime po ovoj porodici.

Kod stanovnika Lukavca, za vrijeme Jugoslavije, dolazi do pojednastovljenja izgovora riječi, pa je Doležal postao Doložaj.

Tako da je danas brdo iznad Lukavca poznato, manje više svima, kao brdo “Doložaj”.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

A gdje je Sanja Dolezal?