fbpx

VAŠ STAV: “Lukavčani, jede li vas GGZ?”

10 min. za čitanje

U rubrici “Vaš stav” našim čitateljima dajemo prostor da iznesu svoj stav kroz tekstove i komentare. Na email redakcija@sodalive.ba stigao je stav našeg čitatelja koji objavljujemo bez izmjena. SodaLIVE se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u tekstu i komentarima. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Pismo objavljujemo bez izmjena.

Mene pojede živa. Sve je počelo jednog lijepog radnog jutra – dobro, možda je bilo tmurno i kišovito pošto znam tačan datum: 13. oktobra 2008. godine – tog je dakle jutra Mahmutović Osman, pomoćnik načelnika općine Lukavac, sjeo za svoj prostrani radni stol u zgradi općine i pogledao hrpu dokumenata koji su mirno čekali da dobiju njegov potpis i postanu pravosnažni. Mahmutović Osman ima neobičnu moć. Njegovim potpisom, obični papir sa kojekakvim škrabotinama postaje Službeni Dokument Države Bosne i Hercegovine, izvršno rješenje kojim se običnim smrtnicima dodjeljuju obaveze i prava. Negdje među tim papirima, možda baš na vrhu hrpe, bio je jedan na kojem piše da se Jasminu Ćosićkiću utvrđuje obaveza plaćanja naknade za korištenje građevinskog zemljišta u iznosu od 18,00KM godišnje jer je vlasnik garaže broj 278 u ulici Jaske i Dragana. Priznajem, nije ni puno za garažu u Lukavcu, ali problem je u tome što nikada nisam bio vlasnik nekretnine, pa ni garaže, na području općine Lukavac. Zabune nema: na rješenju čitko piše moja adresa stanovanja.

Ostavila je Pravna Država prostora da se stvari isprave. Na Osmanovo Rješenje mogao sam uložiti žalbu u roku od 15 dana, sasvim dovoljno vremena da se nesporazum sredi. Stvar je u tome da sam Osmanovo Rješenje prvi put vidio 3 godine nakon što je sačinjeno, i to prikačeno uz sudsko rješenje o izvršenju općinskog suda Tuzla! Naime, Općinsko pravobranilaštvo Općine Lukavac je na osnovu Osmanovog Rješenja predložilo sudu da se naplata „duga“  od 18,00KM, koji kao „vlasnik“ garaže imam prema Općini Lukavac, izvrši zapljenom pokretnih stvari, njihovom procjenom i prodajom. Srećom, postoji rok za žalbu na sudsko rješenje – kratak rok jer stvar je sada već ozbiljna i Država ne odugovlači! Odmah sam uložio prigovor, prikačio uvjerenje od Službe za geodetske poslove iste te Općine Lukavac da nisam upisan u registar posjednika i sa strepnjom čekao pravorijek suda. Sud je odlučio u moju korist, općina Lukavac je ostala uskraćena za 18,00KM a ja sam ostao uskraćen za garažu.

Međutim, 14.12.2016. godine stiglo mi je novo rješenje o izvršenju, ovaj put od Općinskog suda u Lukavcu, donešeno na osnovu prijedloga Općinskog pravobranilaštva Općine Lukavac zbog duga za GGZ u iznosu od 18,00KM za 2010. godinu! Ovaj put nije prikačeno Osmanovo Rješenje nego je jednog lijepog dana – mora da je bio lijep jer znam tačan datum, 26. juli 2010. godine, baš uoči Dana ustanka – pomoćnik načelnika općine Lukavac Plavšić Fikret potpisao rješenje kojim se Jasminu Ćosićkiću utvrđuje obaveza plaćanja naknade za korištenje građevinskog zemljišta u iznosu od 18,00KM godišnje jer je garaže broj 278 u ulici Jaske i Dragana. Primjetili ste da je u prethodnoj rečenici izostavljena riječ „vlasnik“ ispred riječi „garaže“? Nisam je izostavio ja, nego Fikret. Naime, u Rješenju po Fikretu nigdje se ne spominje da sam vlasnik garaže, a na mjestu gdje Rješenje po Osmanu izričito tvrdi da sam vlasnik, u Fikretovom se koči bjeličasto bijela bjelina. Opet nema zabune – na Fikretovom Rješenju je čitko napisana moja nekadašnja adresa stanovanja u Lukavcu.

Nadležni u općini Lukavac su po službenoj dužnosti morali imati saznanje da je pravosnažnom sudskom presudom potvrđeno da nisam vlasnik sporne garaže te da je Osmanovo Rješenje ništavno. Možda je to razlog zbog kojeg je Fikret napravio novo, pravosnažno, u kojem je utvrdio da trebam plaćati GGZ, a izbjegao navesti da sam vlasnik garaže? Da li je Fikret znao da nisam vlasnik garaže? Siguran sam da jeste, inače ne bi izostavio odrednicu „vlasnik“ i tako svoj uradak sveo na običnu smijuriju. Ovako ispada da imam obavezu plaćanja GGZ zato što sam Jasmin Ćosićkić i zato što je garaža broj 278 u ulici Jaske i Dragana! Odluka Općinskog pravobranilaštva da ponovo pokrene sudski postupak protiv mene na osnovu krnjeg Fikretovog Rješenja zanimljiva je najmanje u tri aspekta.

Prvo, zamjenik općinskog pravobranioca Rijad Biković morao je znati za pravosnažnu presudu općinskog suda u Tuzli iz 2011. godine kojom je osporen prijedlog o sudskom izvršenju po osnovu mog „duga“ za GGZ iz 2008. godine jer je sud utvrdio da nisam vlasnik garaže.  Uprkos tome, 21. juna 2013. godine podnio je novi prijedlog za rješenje o izvršenju zbog „duga“ iz 2010. godine. Možda je osvetoljubivi Rijad vrebao pravi momenat da se revanšira za sramotan poraz lukavačkog pravobranilaštva pred Općinskim sudom u Tuzli. Igralo se na nezgodnom gostujućem terenu, a i sudija se držao zakona kao pijan plota. Pa da odigramo revanš kod kuće, u Lukavcu. Šalu na stranu, Rijad nikada ne bi pokrenuo sudski postupak da ga plaća iz vlastitog džepa jer jedini „novi dokaz“ kojim je raspolagao bilo je krnje Fikretovo Rješenje. Sve će to platiti poreski obveznici, a nešto veće troškove imat će počastvovani obveznik Jasmin Ćosićkić, jedan od miljenika Službe za urbanizam Općine Lukavac, zbog troškova odbrane na sudu.

Drugo, prijedlog za rješenje o izvršenju Rijad je podnio juna 2013. godine – godinu i pol nakon što je prema Fikretovom Rješenju nastao moj „dug“ prema općini (period januar – decembar 2010. godine). Nije Rijad glup, nikada on mene ne bi tužio od vlastitih sredstava jer danas svako zna da zastara nastupa godinu dana od dana nastanka obaveze, čak i kad obaveza zaista postoji. I da jesam vlasnik garaže, sudski spor protiv Rijada bih mogao dobiti formulom od tri riječi: „Ulažem prigovor – zastara.“ Rijadovi postupci, međutim, najbolje razotkrivaju sjecikesaški karakter vladajuće kaste, koliko god ga političari pokušavaju sakriti floskulama o državi kao servisu građana. Uzda se Rijad da se neinformirani, drugim brigama okupirani, beznađem umrtvljeni, ili naprosto nezainteresirani građani neće pozvati na institut zastare i da će platiti i ono što nisu obavezni. Ako se kojim slučajem građani dosjete pozvati na zastaru – niko Rijada i općinske službenike neće pozvati na odgovornost što na vrijeme nisu pokrenuli postupak naplate duga. Pa osim što nema naplate, moraju se platiti i sudski troškovi. Poreski obveznici rijetko pitaju na što se troše njihove pare.

Treće, kako se to u općini Lukavac pišu izvršna rješenja? Heeej, izvršno rješenje, službeni dokument izvršne državne vlasti, isprava kojom se utvrđuju prava i obaveze građana po raznim osnovama!? Ostvaruje li se uvid u neke materijalne dokaze (ugovor u kupoprodaji, izvadak iz sudskog registra, sudsko rješenje itd.) ili se sve napiše ofrlje? Ljubazni izvršni sudija Općinskog suda u Lukavcu mi je rekao da predmeta kao što je moj ima „koliko hoćeš“. Jeste li možda i vi miljenik Službe za urbanizam? Nije li svaki dokument koji je sačinjen bez pokrića u činjeničnom stanju – krivotvorina? I da li je u tom slučaju Služba za urbanizam Općine Lukavac opasno leglo krivotvoritelja službenih državnih dokumenata? U krajnjoj konzekvenci, je li Bosna i Hercegovina država ofrlje?  Sa činovnicima koji nipodaštavaju državne institucije u kojima rade i birokratskim metodama teroriziraju građane – odgovor je, čini se, potvrdan. Na nama je da to promijenimo.

Ne pitaj šta država može učiniti za tebe, nego šta ti možeš učiniti za državu. Ja ću u zalog bolje Bosne i Hercegovine protiv odgovornih lica podnijeti krivičnu i/ili prekršajnu prijavu zbog : 1.) krivotvorenja i stavljanja u pravni promet službenog dokumenta – izvršnog rješenja; 2) nesavjesnog vršenja državne službe čime je prouzrokovana materijalna šteta budžetu Općine Lukavac, odnosno materijalna i nematerijalna šteta za sada neutvrđenom broju građana Lukavca.  Pametni, nekorumpirani i neopterećeni ljudi Lukavca i cijele Bosne i Hercegovine, krivičnim prijavama i sudskim tužbama odgovorite na birokratski teror uhljebljenih činovničića! Ne dozvolimo da neodgovorni, neprofesionalni i bahati gaze po dostojanstvu građana i derogiraju institucije Bosne i Hercegovine. Tužbom gradimo državu!

P.S.

Na kraju još jedna pikanterija. Kada sam dobio presudu pred Općinskim sudom u Tuzli, činovnicima Službe za urbanizam sam predao ime, prezime, kućnu adresu i broj telefona pravog vlasnika garaže broj 278. u ulici Jaske i Dragana. Još uvijek čuvam te podatke, mislite li da ih trebam dati Fikretu i Rijadu?

Jasmin Ćosićkić

Podijeli ovaj članak
20 komentara
Subscribe
Notify of
20 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

E moj Jasmine ni Opstinski sud u Lukavcu nije nista bolji od pravobranilista u istu tikvu oni pusu. I jedni i drugi rade ofrlje kako ti tako kazes. Ne gledaju oni u zakon nego kako nama obicnim smrtnicima da izvuku koju paru iz dzepa. A ako i ne uspiju za to ne odgovaraju jer nam je nazalost takva drzava. Ja te potpuno razumijem jer imam slicno iskustvo i u opticaju su mi trenutno tri zalbe, jedna na kantonalnom a dvije na opstinskom sudu u Lukavcu. Na svakom normalnom sudu se traze i uvazavaju pismeni ugovori pogotovo sa JP , samo na ovom nasem to ne vazi. Ne prihvata on nikakve dokaze ni svjedoke ako ce to pomoci obicnom covjeku. I zato bi bilo bolje da se nije ni vracao u Lukavac jer sa ovakvim radom, tj neradom samo jos vise kosta nas gradjane. Vidis ti si dokazao da nisi vlasnik te garaze a opet te i dalje vuku po sudu i to ce jos trajati nazalost. Volio bi da nisam u pravu. U svakom slucaju na tvojoj sam strani i ustraj u istjerivanju pravde. Pozdrav

Nicolas, jesil ti to Osmane? Slabo si se zamaskiro slabo.

Odakle ti garaza frajeru?

imam i ja slicnih iskustava- od maja 2014 nisam više korisnik jedne od garaža koju nikad nisam mogla uknjižiti zbog samovolje općinskih službenika iako sam imala sve moguće papire potrebne za istu……elem u medjuvremenu sam isla nekoliko puta u Općinu da ih obavjestim da je garaža promijenila korisnika iako se novi korisnik obavezao i po ugovoru, ali na kraju sam morala u mjesecu junu ove godine opet otići jer je novom korisniku rečeno da ja to MORAM uraditi…….lijepo sam obišla krug od stambenog, preko finansija do pravobranilaštva i na kraju ostavila i PISMENI TRAG PREKO PROTOKOLA jer ne postoji referent za GGZ garaža i to radi ko stigne…….ovih dana sam opet dobila novo Rješenje za ovu godinu i piše da mostoji mogućnost žalbe uz uplatu 10 KM takse………ali niti ću platiti, niti se žaliti već ću čekati sudski poziv pa ću tražiti da gospoda iz svog džepa plati sudske troškove obzirom da ću podnijeti dokaze da sam i pismeno obavjestila o promjeni podataka…….to isto ću tražiti i za zaposlene u JKP “Rad” pa će sud biti puno rasterećeniji od posla kada i ovi “zaštićeni” budu plaćali sudkse troškove za nesavjestan rad……..lp……bivši korisnik garaže broj 068

Ovo pismo je univerzalna širokoprimjenjiva priča o administraciji u ovoj zemlji gdje sjede većinom podobni i nesposobni (izuzeci koji postoje samo potvrđuju pravilo) koja se tiče svih nas. Ko zna da čita shvatiće autorovu sjajnu poruku, a koju ću zbog njene vrijednosti kopirati i zalijepiti:

“Ne pitaj šta država može učiniti za tebe, nego šta ti možeš učiniti za državu. Ja ću u zalog bolje Bosne i Hercegovine protiv odgovornih lica podnijeti krivičnu i/ili prekršajnu prijavu zbog : 1.) krivotvorenja i stavljanja u pravni promet službenog dokumenta – izvršnog rješenja; 2) nesavjesnog vršenja državne službe čime je prouzrokovana materijalna šteta budžetu Općine Lukavac, odnosno materijalna i nematerijalna šteta za sada neutvrđenom broju građana Lukavca. Pametni, nekorumpirani i neopterećeni ljudi Lukavca i cijele Bosne i Hercegovine, krivičnim prijavama i sudskim tužbama odgovorite na birokratski teror uhljebljenih činovničića! Ne dozvolimo da neodgovorni, neprofesionalni i bahati gaze po dostojanstvu građana i derogiraju institucije Bosne i Hercegovine. Tužbom gradimo državu!”
Jasmine, duboki naklon za ovaj sjajni duhoviti, analitički i edukativni tekst koji u svom finalu nudi i rješenje. A hvala i Sodalive-u što ga je objavio.

E imam jedno pitanje za ove iz tog Urbanizma i renesanse, jel oni ovu naknadu za Gradsko građevinsko zemljište (tzv. GGZ) naplacuju i po selima ?

@ nicolas: Shvatili smo da bas i ne volis citati jer da si procitao tekst vidio bi da on ne govori o Osmanu i njegovoj kulturi (iako je lijepo sto je pomenuti “bio kulturan prema slucaju”). Ne prozivaju se ovdje drzavni sluzbenici zbog izgleda, kulture, licnih afiniteta,…. vec zato sto ne rade posao za koji primaju platu. Kamo srece da vise gradjana trazi odgovornost ovih birokrata koji bahato trose nase zajednicke resurse. Mozda ne bismo dobijali fantomska sudska rjesenja, mozda se ne bismo trovali oneciscenim zrakom, … mozda. Kada bi gradjani bili odgovorni prema sebi i svojoj djeci propitivali bi rad onih koje sami placaju i mozda bi ovo bila zemlja sretnih i zadovoljnih ljudi gdje svi rade svoj posao a drzava sluzi gradjanima. Ali onda to ne bi bila BiH nego neka skandinavska zemlja. Dok to ne postanemo, duboki naklon za ovakve pismene i osvijestene gradjane poput Jasmina koji, unatoc svemu, pokusavaju da promijene sistem i dopru do ucmalih mozgova.

Sta misle ljudi o izgradnji štale ispred komsijine kuce???Ako je kuca vlasnika stale udaljena 100 m cak je i ne vidi??? A kuca komsije je udaljena 10 m od stale?! Inace ne radi se o izrazito ruralnom i rijetko naseljenom podrucju gdje je to dozvoljeno…

Isto sam imao problema sa GGZ u vezi firme, otisli smo na visi sud jer je njihov odbio zalbu i dobili smo parnicu. Jednostavno sjede nestrucni ljudi koji niti citaju, niti sta rade, niti slusaju, zasto?? Drugo 12ķm sam od lk i moram placati naknadu, u mom slucaju nesto manje od 1000 KM, sve ovo i opterecenja koja namecu firmama donosenjem rjesenja stavljaju Opstinu Lukavac kao najgoru u BiH za poslovanje. Sta sam dobio od njih?? Trebaju se ugledati na Tesanj, Gracanicu i sl. Samim tim bice vise i firmi i radnih mijesta, te ce i njima biti bolje. U svemu zaostajemo za drugima, zbog cega?? Zbog njihove nestrucnosti.

Kafka se bavio takvim likovima i sistemima. Meni je gospodin sudski izvršitelj došao u firmu da izvrši obustavu
na platu zbog neplaćenog famoznog GGZ-a iz 2003 godine. Iako sam to platio dvadesetak dana prije i u roku a poslije
odbijene žalbe o zastari. Kada sam otišao u sud da vidim u čemu je problem,službenica mi je rekla da oni nisu znali
da sam platio sporni iznos i da sam ih trebao obavjestiti. Zamislite da ste napravili prekršaj u saobraćaju u nekom drugom gradu pa ste platili kaznu poštom ili preko banke po logici suda u Lukavcu bi morali otići do suda recimo u Sarajeviu ili Mostaru da vidite jesu li dobili peti primjerak i da ih u svakom slučaju sami obavjestite o plaćenoj kazni.Sud u Lukavcu je nevjerovatno efikasan kada rješava ovakve sporove i namiče pare u opuhani budžet opštine. Nadam se da će novi načelnik
stati u kraj javašluku opštinskih birokrata koji iz prašine izvlače papire koje nisu zbog nerada riješili na vrijeme i kojima bi mogli izvući još koju marku od gradjana.
A da li sud u Lukavcu donosi presude utemeljene na zakonu druga je priča. Institut zastare kod njih očito ne postoji.Možda ga nema ni u zakonu,ko zna? Na kraju krajeva nećemo se držati zakona kao pijan plota. Zakoni su za civilizovana društva
a od tekovina civilizacije naše institucije vlasti najviše zanima novac.

Riko je car u pravu.meni je putem suda u februaru blokirao racun za neplaceni ggz iz 2005 i 2006 u iznosu od 3500 KM sa zateznim kamatama tako da sam ja morao dati advokatu to rjesenje suda iz lukavca da napravi prigovor i tek neki dan banka mi je vratila pare na racun jer nas dragi pomocnik Riko i sud nisu bili u pravu a ja osta laksi za 240.00KM sto dado advokatu za zalbu.

Zamolio bih nekoga,ko je upoznat sa svim ovim oko GGZ-a,da li je istina da se u drugim gradovima ovaj HARAČ ne naplaćuje i da je sve ovo obična pljačka?Da li je neka opštinska odluka validan zakonski dokument protiv fizičkog lica na sudu?Zbog čega se od građana traži da donesu kupoprodajni ugovor ili neki drugi dokument o vlasništvu stana?Zar nemaju u katastru i u poreskoj upravi(koja nas je dobro oderala) po jedan primjerak ovog ugovora(dokumenta o vlasništvu)?Izgleda da im je mrsko tražit po arhivi,pa ja ili supruga moramo uzet dan godišnjeg kako bi gospodi-gospođama donijeli papire na noge,i to ako ih nađemo na radnom mjestu jer su uglavnom “službeno” odsutni.

Stvarno treba nekom više j**** mater ili nagurat šišarku u bulju (kao što su već neki likovi gore pomenutom Rikajlu i uradili) , Zašto? Zato što svi ko *** godinama gledamo teror i urbicid tog istog Rike kako pravi stan nadograđen, pa opet nadograđen znači dvospratnicu na zgradi tzv. “Seljanka 1” i pravi i proširuje nekakve nazovi poslovno stambene karikature u po Lukavca preko puta te iste spomenute “Seljanke” (sve je dakle u skladu sa već pomenutim imenom “njegove” zgrade: i gradnja bez dozvole za proširenje i gradnja i izgled i objekata i komsije mu sa parfemima i da im ne pominjem još, znate već koga…), tako da se pitam jel taj isti zamjenik “Pravog-branioca” plaća možda dupli GGZ za dva stana koja je uspio natakariti jedan na drugi, tako da sad odozgo gleda i onaj vatrodojavni toranj kod MUP-a, pa dajte ljudi “urazumi te me…”

Nemaju oni veze u Opstini sta rade. Oni su se toliko uspavali, da neznaju gdje ko sta radi.

Stav koji je iznio u svom clanku stoji na mjestu i rad pojedinaca u opstinskim organima je manje vise poznat svima nama jer Lukavac je mala sredina. Normalno iznenadenjima nikad kraja pa i neka se zna ko sta tu radi i na koji nacin. Meduim mislim da bi temu trebalo prebaciti na pitanje zasto se nama u Lukavcu i mozda jos u par opstina u BiH naplacuje taj bespotrebni namet nazvan GGZ. Zasto recimo u Tuzli nenaplacuju GGZ ko da nismo ista drzava? Taj namet jasno sluzi djelimicno za punjenje budeta a vecinski dio za isplate regresa opstinskim organima. Pa sto da ne tesko rade ko u rudniku, novine pod ruku i na posao valja im podebljati i onako “skromne” plate da mogu rahat otici na zimovanje ili ljetovanje pa zasluzili su. Nego trebalo bi to u opstinskom vjecu pokrenuti inicijativu i staviti na dnevni red da se ukine taj nepotrebni namet koji i na ovako teskom vremenu se namece bespotrebno gradanima.

nije ni čudo što je Lukavac uništen kakvi ljudi su pomoćnici opčinskog načelnika – glupi, nesposobni i debilni da im čovjek ne bi dao ovcu da čuvaju, a kamoli da se nešto pitaju i o nečemu odlučuju . O Rijadu nemem komentara, jadna je opčina u kojoj je on nešto

pozivam tužilaštvo i načelnika Delića ako imaju imalo mozga i petlje da ispitaju kako je debeli seljačina dževad mujkić zaposlio rijada bikovića u opčinu Lukavac kada je isti zbog uzimanja mita dobio otkaz iz iste . to je za zatvora

Osman mahmutovic glumi boga ne postuje zakone radi protivpravno odbija uraditi posao po zakonu nekoliko puta su mu iz federalnog ministarstva ponistavali odluke a on i dalje ni na njihove preporuke nece da odradi posao po zakonu nije to covjek to je sejtan u ljudskom obliku

Pitajte RIKU da li ga jede GGZ

Ne znam kralju ti mnogo napisa teksta za citati ali samo znam da prozvani Mahmutović Osman je prema meni i mom slucaju bio veoma kulturan, korektan i ekspeditivan mada sam se ja njemu obratio prvi put niti mi je bio kakav rod niti poznanik. Covjek je na svom mjestu predlozit ce ti savjet i dati upute sto je najvaznije da sa sobom pricati. Sto se tice sudija nemoj se iznenaditi da ti na vrata dodje sada tuzba iz 2007 ili 2008 godine kada je u pitanju rtv taksa, voda, grijanje itd nisu imali kada uraditi mnogo je bilo posla od 2005 godine.