Umro najstariji čovjek na svijetu

30. Decembra 2009.
2 min. za čitanje

tomoji02Tomoji Tanabe, najstariji čovjek na svijetu, u petak je umro u snu, u 113. godini života, u svome domu u južnom Japanu, saopćio je gradski zvaničnik.

“On je umro mirno. Njegova porodica je bila uz njega”, izjavila je Junko Nakao, gradska zvaničnica u Miyakonojou na južnom japanskom ostrvu Kyushu.

Tanabe je umro od srčanog udara, kazala je ona, prenio je AP.

Tanabe, koji je rođen 8. septembra 1895., imao je osmero djece – pet sinova i tri kćerke. Bivši gradski zemljišni nadzornik također je ima 25-ero unučadi, 53 praunučadi  i šest čukununučadi, sudeći po saopćenju gradskih vlasti Miyakonojoa.

On se u Guinnessovoj knjizi rekorda vodio kao najstariji čovjek na svijetu kada je napunio 111 godina.

Tanabe je živio s petim sinom i snahom.

Njegova omiljena jela bili su prženi račiči i japanska miso juha s tjesteninom, navodi se u saopćenju. Tanabe je pio mlijeko svakog jutra i čitao je novine. Također je izbjegavao alkohol i nije pušio, dodaje se.

Gradonačelnik njegovog grada Makoto Nagamine izjavio je da je Tanabe bio “simbol Miyakonoja kao grada poznatog po dugovječnim ljudima”.

“Veoma me je rastužila njegova smrt.On je bio radost za naše brojne sugrađane”, izjavio je Nagamine.

Japanci su među najdugovječnijim ljudima na svijetu – a očekivana životna dob iznosi skoro 86 godina za žene i 79 za muškarce, što se često pripisuje zdravoj prehrani u toj zemlji bogata ribom i rižom.

Broj Japanaca koji su premašili stotu godinu života  udvostručio se u posljednjih šest godina, dostižući svjetski rekord od 36.000 ljudi u 2008. Tom kategorijom dominiraju žene, koje čine 86 posto od ukupnog broja.

Očekuje se da japanska populacija stogodišnjaka dostigne skoro milion ljudi, najviše na svijetu, do 2050., sudeći po predviđanjima UN-a.

(Fena)

Podijeli ovaj članak