U FBIH nema zaraženih virusom H1N1

589

h1n1gripaNa području FBiH do sada nije registrovan nijedan slučaj obolijevanja od nove gripe A(H1N1) te se i dalje, u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), intenzivno provodi epidemiološki nadzor u svrhu ranog otkrivanja eventualne pojave oboljenja i adekvatnog odgovora zdravstvenog sistema, saopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Ministarstvo zato preporučuje stanovništvu da se pridržava mjera opće i lične higijene, prekrivanje usta maramicom prilikom kašlja i kihanja te propisno odlaganje maramice.

Ministarstvo predlaže, u slučaju neposjedovanja maramice, kihanje u podlakticu redovno pranje ruku sapunom i toplom vodom, a ukoliko sapun i voda nisu odmah dostupni, korištenje gela za dezinfekciju. Neophodno je i izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta jer se i tako može širiti virus, a higijena okoline (čišćenje i provjetravanje, dezinfekcija površina, predmeta, igračaka) je imperativ.

Ministarstvo podsjeća da se antiviralni lijekovi koriste isključivo po preporuci specijaliste infektologa te da vakcina protiv ovog oblika virusa gripe još nije proizvedena. -Svi putnici koji su boravili u zemljama gdje je registrovana pojava virusa A(H1N1), ili su bili u kontaktu s oboljelim osobama, a koji su u roku od sedam dana od povratka u BiH dobili simptome respiratorne bolesti slične gripi (povišena tjelesna temperatura, kašalj, otežano disanje, grlobolja, bolovi u mišićima i kostima, glavobolja, umor) trebaju se javiti najbližoj zdravstvenoj ustanovi, navedeno je u saopćenju.

Koordinaciono stručno tijelo Federalnog ministarstva zdravstva u stalnom je kontaktu sa svim relevantnim institucijama u BiH kao i SZO te aktivno prati epidemiološku situaciju i preporučuje i poduzima potrebne mjere. Na preporuku Federalnog ministarstva zdravstva, a putem kantonalnih ministarstava zdravstva s proglašenjem šeste faze pandemije 11. juna ove godine podignut je i nivo pripravnosti zdravstvene službe u FBiH, a sve radi što boljeg odgovora zdravstvenog sistema u slučaju pojave oboljenja na području FBiH.

Zdravstveni sistem FBiH raspolaže kadrovskim i prostornim kapacitetima, kao i dovoljnim količinama antiviralnih lijekova i laboratorijskom opremom za dijagnostikovanje i terapiju ovog oboljenja. Svjetska zdravstvena organizacija ne preporučuje zatvaranje granica, niti ograničavanje prometa robe i putnika, a putnici na međunarodnim aerodromima u FBiH se, u skladu s preporukama SZO-a, informiraju o mjerama predostrožnosti.

Koordinaciono stručno tijelo će i dalje intenzivno pratiti situaciju i u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije poduzimati potrebne mjere, stoji u saopćenju koje je potpisao federalni ministar zdravstva prim.dr. Safet Omerović.

PREPORUČUJEMO

Komentarisanje nije dozvoljeno.