fbpx

Sabina Ćudić opisala kako je došlo i zašto je objavila stravične snimke

5 min. za čitanje

Prezentacija zastupnice Naše stranke Sabine Ćudić o djeci vezanoj za krevete i radijatore u Zavodu Pazarić izazvala je burne reakcije građana BiH, a vijest je odjeknula širom regiona i svijeta. Šokantni snimci rezultirali su protestima koji su održani jučer i danas u Sarajevu i Mostaru. Ćudić se danas javnosti obratila putem Facebooka te objasnila od kada datiraju snimci do kojih je došla.Ćudić je objasnila kako je jučerašnji dan bio težak, ali i neophodan, piše Klix.

“Moja odluka da objavim dio materijala koje sam zaprimila 24 sata prije njihove objave, koji dokazuju ono na šta je niz zvaničnih izvještaja riječima upućivao – rezultat je mog, ali i našeg kolektivnog očaja, kao i mog dubokog gubitka povjerenja u sistem i institucije FBiH”, napisala je Ćudić.

Objavi materijala prethodile su sjednice Odbora za rad i socijalnu zaštitu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH iz septembra i oktobra ove godine, po čijim zaključcima se od nadležnog ministarstva zahtijevalo da se hitno dostavi kompletan izvještaj o stanju u pet institucija za zbrinjavanje osoba s poteškoćama koje su u nadležnosti FBiH, kaže Ćudić.

Dodala je i kako je rok za dostavu izvještaja istekao, a kako on nikada nije dostavljen, dok je zvanični stav Vlade objavljen 17. oktobra 2019. godine u kojem Vlada kategorički “ne prihvata navode prema kojima je korisnicima Zavoda u Pazariću ugroženo zadovoljavanje njihovih životnih potreba”.

Ćudić kaže kako je njenoj odluci prethodio zvanični zapisnik inspektora i sudskih vještaka koji dokumentuju prinudni rad štićenika Zavoda u Pazariću na uređenju privatnih objekata prethodnog rukovodstva – od novca namijenjenog zavodu.

“Uposlenik JU Zavod Pazarić Jasmin Fatić dao je izjavu broj 13-9-02-15-20-1199-4/19 od 23.10. 2019. godine koja glasi: “Radim u Zavodu Pazarić na mjestu kućni majstor stolar. Po nalogu šefa Ramić Izeta išao sam na Grbavicu u direktorov stan, gdje sam obavljao poslove rušenja zidova, keramike, stolarije, parketa i odvožnje šuta. Ove navedene radove sam obavljao u toku radnog vremena. Išao sam službenim vozilom, odvozio štićenike u ispomoć”, citira Ćudić.

Dodaje kako ne mora imati fotografije štićenika kako se kombijem prevoze da od svog novca renoviraju kupatilo bivšem direktoru Zavoda Pazarić u stanu na Ciglanama.

“Dovoljan mi je zapisnik sudskog vještaka da znam da se radi o savremenom ropstvu. Mojoj objavi materijala također su prethodile dokumentovane stravične finansijske zloupotrebe sredstava zavoda u čijem upravnom i nadzornom odboru su i dalje članice i članovi prethodnih saziva odbora iz perioda kada su se zloupotrebe sredstava i štićenika dešavale”, napisala je.

Petnaestog novembra ove godine je posjetila zavod i na sastanku čiji je tonski zapis u zavodu direktno pitala ministra Drljaču šta ga sprečava da Vlada odmah, po hitnom postupku razriješi dužnosti članove i članice upravnog i nadzornog odbora koji su u svom prethodnom mandatu svjedočili zloupotrebama i iskorištavanju štićenika.

“Zahtijevala sam to od njega. Nisam dobila odgovor. Istog dana, 15. novembra, zvanično sam podnijela inicijativu Vladi KS da ovo učini po hitnom postupku. Zatim sam dobila materijale, snimke od kojih nijedan nije stariji od godinu, a koji nedvojbeno dokazuju nehuman i nezakonit tretman štićenika. Odnijela sam ih na sjednicu Odbora za rad i socijalnu zaštitu u utorak, 19. novembra. Odbor nije imao kvorum da razmatra materijale. Sazvala sam press konferenciju za 20. novembar”, piše.

Na kraju je napisala kako je ovo odgovor “kolegama i kolegicama iz Zastupničkog doma”, “kolegi” zastupniku koji ju je u zgradi Parlamenta nazvao “ku*ketinom koja će vidjeti svoje”. Ističe da je to odgovor ministru, premijeru i Vladi na pitanje zašto nije koristila institucionalne mehanizme.

“Koristila sam svaki institucionalni korak, do spoznaje da ste mehanizme privatizovali. Nemam nikakvo povjerenje u vas i procese koje vodite. Nećemo stati i nikakvi oblici institucionalnog i ličnog zastrašivanja neće zaustaviti moje kolege i mene, kao ni građane koji zahtjevaju odgovore. Koraci koje poduzimamo su saradnja s MUP-om i Tužilaštvom, insistiranje na sistemskom rješavanju statusa ovih ustanova, sve u cilju njihove transformacije i deinstitucionalizacije štićenika. Iz ovih razloga učinit ću sve da fokus isključivo bude na problemu i štićenicima”, zaključila je Ćudić.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments