fbpx

Preminuo Aki Rahimovski, legendarni pjevač Parnog Valjka

1 min. za čitanje

Popularni hrvatski muzičar Aki Rahimovski preminuo je danas u 67. godini, potvrdio je za hrvatske medije njegov menadžer Damir Osredečki.”Pozlilo mu je danas ujutro, završio je u bolnici u Novom Mestu. Prije sat vremena su mi javili da je preminuo, ne znamo još uzrok smrti”, rekao je za 24 sata Osredečki.

Rahimovski je rođen 5. juna 1955. godine u Nišu, ali se s porodicom vrlo brzo preselio u Skoplje. Njegov otac je bio profesor muzičkog, pa je Rahimovski već sa sedam godina krenuo u muzičku školu na odsjeku klavir i pjevanje.

Kao tinejdžer je bio član nekoliko muzičkih sastava poput Grupe Vakuum, Krvne braće i Grupe Torr. Već početkom 1975. upoznaje gitaristu i kompozitora Huseina Hasanefendića – Husa te Juricu Pađena i s njima osniva Parni Valjak.Bend slovi za jedan od najvećih sastava bivše Jugoslavije, a u više od četiri decenije postojanja objavili su 15 albuma i održali hiljade koncerata širom svijeta.

Aki će ostati upamćen po jedinstvenom glasu i neponovljivim izvedbama najvećih hitova legendarnog Valjka, poput “Dođi”, “Zagreb ima isti pozivni”, “Ugasi me”, “Zastave”, “Uhvati ritam”, “Pusti nek traje”, “Moja je pjesma lagana”, “Kada me dotakne”, “Ljubavna”, “Anja”, “Neda”, “Jesen u meni”…

Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

“Na tvoj listi, ja sam samo broj… Prošao ko dašak vjetra, kroz život tvoj.. Napola prazna, stranica dnevnika…. Da li me se sjećaš? Dal mi ime pamtiš?”
Ostadoše sjećanja, glas tvoj,legendo, koji u sebi nosim.
Duboki trag u pijesku vremena kojega ni silni vjetrovi vječnosti raznijeti ne mogu. 
Mir beskrajnoj duši tvojoj , Aki !

umire generacija koja je obilježila uglavnom predratne godine…
svaki naraštaj obilježi život i društvo nečim
šta li nose novi u ovome svijetu???