fbpx

Potvrđene optužnice protiv Alije Fatića, Seada Nazibegovića i Odbojkaškog saveza FBiH

2 min. za čitanje

U prvoj tački optužnice se Fatić tereti da je počinio produženo krivično djelo zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju. U drugoj tački optužnice se Fatić i Gazibegović terete da su kao saučesnici počinili produženo krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja, a za isto krivično djelo je optuženo i pravno lice Odbojkaški savez FBiH.

U optužnici je obrazložena osnovana sumnje da je Fatić u periodu od januara 2006. do decembra 2008. godine, radeći kao predsjednik Odbojkaškog saveza FBiH, odobrio isplate naknada članovima predsjedništva Saveza i drugim licima, vezana za dnevnice, korištenje automobila u poslovne svrhe, naknade za prisustvo na sjednicama i druge naknade, a da na ta primanja nisu obračunati i plaćeni pripadajući porezi i doprinosi, te je time oštetio budžet FBiH i pribavio protupravnu imovinsku korist Savezu u iznosu od oko 30.000 KM.

U optužnici je u drugoj tački navedeno da su Fatić i Nazibegović, koji je u istom periodu obavljao funkciju direktora takmičenja u Savezu, kao saučesnici zloupoptrijebili službena ovlašćenja te Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona na ime kotizacije, članarina, registracije i licenci za igrače potpisali i dostavili fakture za tri takmičarske sezone u kojima su uvećani iznosi u odnosu na odredbe iz Propozicija o takmičenjima u Savezu. Na osnovu dostavljenih faktura pomenuto Ministarstvo je izvršilo uplate za dvije sezone u cjelosti i u jednoj sezoni djelimično, čime su Savezu pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od 25.650 KM.

Radnja iz druge tačke optužnice se na teret stavlja i pravnom licu Odbojkaški savez FBiH.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments