Potvrđen novi grip u Banjaluci!

3 min. za čitanje

grip-svin2Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je Institut u Torlaku potvrdio da je djevojka u Banjaluci zaražena novim gripom H1N1.

Pomoćnica ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Amela Lolić potvrdila je na vanrednoj konferenciji za novinare da je stanje ove djevojke, koja je 26. juna u Banjaluku doputovala iz Južne Amerike u posjetu porodici, stabilno i da je ona u kućnoj izolaciji.

Lolićeva je rekla da se pacijentkinja osjeća “praktično zdravo“, te da se radi o prilično blagom obliku gripe koji gotovo može da prođe bez terapije.

Porodica oboljele djevojke, kao i svi koji su s njom bili u kontaktu, podvrgnuti su testiranju, ali su testovi bili negativni na virus novog gripa.

“U ovom trenutku nije realno očekivati da novi grip ostane na jednom slučaju. Mi ne predviđamo neko veliko širenje, ali s jeseni bi mogli očekivati epidemiju“, rekla je Lolić.

Ona je naglasila da je u svakodnevnom kontaktu sa Federalnim ministarstvom zdravlja i Ministarstvom civilnih poslova u Savjetu ministara BiH, te da je je napravljen kompletan plan pripravnosti u slučaju pojave većeg broja oboljelih od novog gripa.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Ranko Škrbić saopštio je u ponedjeljak da se sumnja da je djevojka zaražena, jer je bila pozitivna na takozvani brzi tekst, ali se čekala potvrda Instituta “Torlak”.

Škrbić je tada naglasio da nema razloga za paniku, jer je riječ o gripu koji izaziva manji procenat smrtnosti od sezonskog.

On je rekao da je Klinički centar na vrijeme nabavio dovoljnu količinu lijekova, testova i zaštitnog materijala i da će liječenje oboljelih, ako ih bude, biti besplatno, bez obzira na to da li imaju zdravstveno osiguranje.

U susjednoj Srbiji do sada je potvrđeno 13 oboljelih od novog gripa A (H1N1).

Prema podacima SZO do sada je 112 zemalja zvanično prijavilo 70.893 slučajeva oboljevanja od gripa izazvanog novim tipom virusa A, od čega 311 slučajeva sa smrtnim ishodom.

Analize podataka iz 22 zemlje Evropske unije ukazuju da više od 70 odsto oboljelih čine djeca i osobe mlađe od 30 godina.

Podijeli ovaj članak
adbanner