fbpx

Počeo 159. vašar u Puračiću

2 min. za čitanje

Tradicionalna, najposjećenija manifestacija na našem području počela je danas, 12. oktobra 2022. godine i održavat će se u naredna tri dana.

Tokom tri dana vašera glavne ceste koje vode kroz Puračić bit će zatvorene za saobraćaj. Umjesto automobila, bit će prisutno na stotine štandova na kojima će te moći pronaći gotovo sve.

SodaLIVE.ba, kao i svake godine, će objaviti galeriju i video reportažu sa vašara.

Vašar u Puračiću se održava već 159 godina i predstavlja jedan od najstarijih događaja ove vrste u regionu. Mnogi ga zovu i “bosanski Oktoberfest”. Ovu manifestaciju bi tokom tri dana trebalo posjetiti više od 100.000 ljudi. Druženje, općenarodno veselje uz izvornu i narodnu muziku, velika ponuda slatkiša i halve, specijaliteti sa roštilja i ražnja, suhomesnati proizvodi, samo su mali dio onoga što posjetioce čeka u Puračiću.

Vašar u Puračiću ima dugu tradiciju. U Puračiću računaju da je godina početka ove tradicionalne manifestacije 1861. Tada vašar u Puračiću spominje srpski historičar Milenko Filipović kada je pisao o vašarima na Balkanu. On spominje da je 1861. godine održan vašar u Puračiću. No, događaj vjerovatno ima i dužu tradiciju. Kod jednog drugog autora tako se spominje 1721. godina, kada je Bosnom harala kuga, pa je tadašnji vezir zabranio dva vašara. Jedan u Tuzli, a drugi u Puračiću.

Nakon dvije godine pauze, svi su se zaželjeli ove manifestacije zbog čega su se i organizatori potrudili da se svi dobro i ugodno osjećaju.

Tradicionalna sajamsko privredna manifestacija kroz koju prodefiluje više stotina hiljada ljudi iz cijele BiH, ali i zemalja regije pored prilike za druženje, dobre zabave je i dobar izvor prihoda mjesne zajednice Puračić.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments