Ovo su najmanje i najviše tražena zanimanja u TK

2 662

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, na kraju decembra na evidenciji Službe za zapošljavanje TK ima preko 98 hiljada nezaposlenih osoba, što predstavlja povećanje za nešto više od tri posto u odnosu na isti period 2011. godine.

ucisinebiroNeke od najteže upošljivih osoba su defektolozi, inženjeri za sigurnost na radu, inžinjeri hemijske tehnologije i geolozi.

Među najtraženijim zanimanjima su magistri farmacije, inženjeri građevine, informatike, profesori i nastavnici matematike, engleskog jezika i fizike, radnici građevinske struke različitih profila, posebno zavarivači, ekonomski tehničari, kuhari, krojači, ističe Jasna Bedak, stručna saradnica za informisanje i ispitivanje tržišta rada TK a prenosi RTV Slon.

Pravnici i ekonomisti su najbrojniji na evidenciji kada je u pitanju visoka stručna sprema, međutim, kako kažu u Službi, oni se i najviše upošljavaju.

U prošloj godini zbog zaposlenja je sa evidencije brisano preko 12 hiljada osoba, od čega je oko 2360 osoba sa visokom stručnom spremom, što može predstavljati ohrabrujuće podatke, imajući u vidu ekonomsku situaciju u našoj zemlji i činjenicu da i mnogi zaposleni danas strahuju za svoj posao. Tokom prethodne godine, realizovani su mnogi projekti s ciljem zapošljavanja, većina njih uz pomoć i u saradnji Federalnog zavoda za zapošljavanje.

I u 2013. godini Programi zapošljavanja koji će se u skladu sa finansijskim mogućnostima finansirati sredstvima Federalnog zavoda, Službe i drugih institucija, usmjereni su na sufinasiranje obavljanja pripravničkog staža, istakla je Bedak.

Tu su naravno i sufinansiranje samozapošljavanja mladih osoba, kao i mnogi drugi projekti. Ako govorimo uopćeno, na evidenciji službe, preko 31 hiljada radnika je za jednostavne poslove, što se uglavnom odnosi na nekvalifikovane osobe, zatim su tu prodavači, maturanti gimnazije, mašinski tehničari, ekonomski službenici i mnogi drugi.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Lukavac

Štelu ako imaš jaku posao je tu, to je naša realnost……;)

kAsIm TRNCIC

Halo ba ljudi, kakva štela evo ja nemam štelu,
al zato nemam ni poso hehhe 🙂 ebem im enu pesinjacu s rupom izmedju nogu

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x