Ministar Trhulj posjetio nekoliko firmi u općini Lukavac koje su pogođene poplavama

3 min. za čitanje

erdal_trhuljTokom ove posjete resorni ministar sastao se sa općinskim načelnikom Dževadom Mujkićem , u čijem je kabinetu upriličen sastanak na kojem je ministru prezentirana razmjera šteta nastala tokom poplava u općini Lukavc. Nakon sastanka  ministar Trhulj je  je sa načelnikom Mujkićem obišao nekoliko firmi  na području općine Lukavac te se i sam uvjerio u ogromne štete koje su nanesene.

“Dok se ne vidi svojim očima zaista se ne vidi koja je nesreća zadesila Rudnik. Jasno je da Rudnik Šikulje treba Federaciji i ono što prvo mora da se uradi jeste da se iznađu pumpe većeg kapaciteta kako bi se što prije voda iscpala.  Treba svima poručiti da ovaj Rudnik treba Federaciji, elektroenergetskom sektoru jer 50 %  proizvodnje se iz Rudnika snabdijeva TE što nikako ne smije doći u pitanje.  Što se tiče privrede u TK, sada imamo jasan prikaz šteta koje su nastale i već smo dogovorili neke principe kako možemo djelovati. Već na narednoj sjednici Vlade FBiH kao ministar ću izaći sa konkretnim prijedlozima kako se može pomoći firmama kao što su FEN BiH , EM-ONIKS te neke druge firme iz sektora industrije, kazao je između ostalog ministar energije “, rudarstva i industrije Erdal Trhulj tokom posjete općini Lukavac.

Najveće, milionske  štete u ovoj općini imao je PK “Šikulje” . Kop koji trenutno upošljava 794 radnika nakon posljedica poplava u katastrofalnom je stanju, 80 posto tehničke opreme je pod vodom a za spašavanje mehanizacije  i pokretanje prizvodnje kako je istaknuto na današnjem sastanku prioritet je nabavka pumpi za ispumpavanje vode. Rukovodstvo ovog Rudnika je resornog ministra upoznalo sa rezultatima koje je Kop imao prije samim poplava, te kojeg su kapaciteta posljedice nanesene za vrijeme poplava. Ono što je bilo zajedničko mišljenje svih prisutnih na sastanku u PK “Šikulje” jeste činjenica da bez proizvodnje u ovom Kopu nema perspektive niti za Rudnik “Kreka”, općinu Lukavac, elektroenergetski sektor, odnosno za područje cijele FBiH.

“Mislim da će doć do konkretnih rezultata kada je u pitanju Rudnik, čuli smo da Vlada FBiH i resorno ministarstvo ima prijedloge kako pomoći, mi smo posebno insistirali na nabavci pumpi za iscrpavanje vode kako bi se moglo vidjeti u kakvom su stanju mašine koje su sada pod vodom. Nakon toga bi se moglo doći do ukupnih šteta kako bi smo sanirali štete u najperspektivnijem Rudniku u okviru Rudnika ” Kreka”. Posjetili smo firmu FEN BiH, firma koja je pretrpila direktne štete od 6 miliona KM,  EM-ONIKS, FCL, kao i druge firme koje su pretrpile velike štete “, rekao je načelnik općine Lukavac Dževad Mujkić.

Sam podatak da je “PK Šikulje” u posljednja četiri  mjeseca isporučio 360 000 tona uglja i milion tona otkrivke govori od kolikog je značaja za elektroenergetski sektor odnosno za područje cijele FBiH.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments