fbpx

Realizovan projekat „Što mogu drugi, mogu i ja“ (FOTO)

3 min. za čitanje

Nakon brojnih aktivnosti koje su realizovane u JU MS Ekonomsko-hemijskoj školi Lukavac, Selu Mira Turija te UG „Aktivno starenje“, u periodu od septembra 2019. godine do februara 2020. godine, svečanim otvorenjem frizerskog salona uspješno je završen projekat/program: „Obuka, stručno osposobljavanje i usavršavanje odraslih osoba s fokusom na žene radi lakše integracije na tržište rada“.

Naime, Federalno ministarstvo za obrazovanje i nauku kroz programe podrške školama za školsku 2019/20. godinu finansijski je podržalo našu školu i navedeni projekat, a dodatnu podršku u vidu donacije pružilo je i partnersko udruženje Klub specijalnih sportova „Badminton –Tuzla“.

Naš salon prije rekonstrukcije je izgledao ovako:

Svi ciljevi projekta su u potpunosti ostvareni, tj. unaprijeđeni su uslovi života socijalno ugroženih kategorija sa naglaskom na žene, značajno smo uticali na razvoj aktivizma i stvaranje uslova za prvo zaposlenje žena te smo iste kroz edukacije, motivaciju, razvoj socijalnih vještina i kompetencija i psihički osnažili.

Dakle, praktična frizerska obuka istim je poslužila u cilju lakšeg pronalaska posla, usvajanje osnovnih vještina šišanja i izrade frizura za njihovu bližu familiju, prijatelje, rođake, članove udruženja, odgajatelje, djecu i štićenike.

Učenicama JU Ekonomsko- hemijske škole Lukavac, usmjerenja frizera, dodatna obuka je poslužila za unapređenje praktične nastave, za direktan pristup u radu sa mušterijama različitih dobnih uzrasta, za sticanje novih vještina, znanja i iskustava.

Pored navedenog, cilj nam je bio da u sklopu JU MS ekonomsko-hemijske škole Lukavac uredimo i prilagodimo već postojeći kabinet za praktičnu nastavu frizera i nabavimo neophodnu frizersku opremu, aparate i pomagala što smo s uspjehom i realizovali. Danas, navedeni kabinet predstavlja spoj retro/klasičnog i modernog dizajna prema uzoru na neke od najsavremenijih frizerskih salona te je toplo, ugodno i idealno mjesto za kvalitetno izvođenje praktične nastave frizera kao i za pružanje usluga i dodatne podrške različitim udruženjima i javnim ustanovama s područja našeg kantona.

Nakon rekonstrukcije:

Kao završni čin svega 18. aprila 2020. godine naša škola će biti jedan od domaćina Državnog takmičenja „Festival rada tehničkih i stručnih škola“ koje svake godine okupi preko 600 najuspješnijih učenika s prostora cijele BiH. Novo opremljene prostorije navedenom prilikom će se iskoristiti za takmičenje frizera. Na osnovu dugogodišnje saradnje i potpisanog Memoranduma sa JU Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju iz Tuzle, posebna nam je čast bila da upravo s učenicima iz navedene škole otvorimo i naš novi kabinet za praktičnu nastavu frizera.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

?