GIKIL-u kredit za štete od poplava

0 636

Delegacija iz Tuzlanskog kantona koju su predvodili premijer TK Bahrija Umihanić, ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi TK Mulaga Fejzić i generalni direktor Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL) Debasish Ganguly sastala se jučer sa premijerom Federacije Bosne i Hercegovine Nerminom Nikšićem.

Povod za sastanak bila je nemogućnost normalnog poslovanja ove kompanije zbog katastrofalnih poplava i blokade željezničkih komunikacija, kako na području naše zemlje, tako i u Republici Srbiji i Republici Hrvatskoj. Da bi se omogućio opstanak fabrike koja upošljava 1.000 radnika i sačuvala radna mjesta zatražena je pomoć Federalne vlade kako bi se osigurala kreditna sredstva i time obezbijedio nastavak proizvodnje.

Premijer Nikšić je istakao da je Vlada FBiH u funkciji Skupštine Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine donijela odluku da se omogući dobijanje kredita onim kompanijama koje su pretrpjele štete od poplava i obezbijedi nastavak proizvodnje i zadrže radna mjesta. Ovom prilikom upriličen je i sastanak u Razvojnoj banci na kojem su se pokušali pronaći modaliteti kako bi se pomoglo ovom lukavačkom kolektivu koji je u 67 postotnom vlasništvu Tuzlanskog kantona.


Naime, zalihe gotovih proizvoda se gomilaju u krugu GIKIL-a zbog nemogućnosti dostave do kupaca, a za sada ne postoji ni mogućnost dobavljanja sirovina usljed prekida željezničkih komunikacija. Prema prvim procjenama ukupne štete na građevinskim objektima, na postrojenjima i opremi, na ostalim materijalnim dobrima i štete nastale zbog zastoja rada fabrika i smanjenja obima proizvodnje iznose oko 6.250.000 konvertibilnih maraka.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x