Lukavac: Uništavanje domaće proizvodnje recept za uspješnu karijeru

5 min. za čitanje

Za Coly: Jasminka Memić

„Coly-Company“ pravi je primjer uspješne proizvodne firme. Imaju kvalitetne proizvode, dobar imidž i zadovoljne radnike. Iako je to kod nas rijetkost nemaju dugovanja ni prema radnicima, ni dobavljačima, a i sve obaveze prema državi uredno i na vrijeme izmiruju. Trnovit put prema uspjehu prelaze korak po korak.

Vrebale su ih korupcijske zasijede, šibali recesijski vjetrovi, prestizali privilegovani stranci, ali se nisu dali. Zbog toga danas imaju razloga da ponosno i uzdignute glave stoje na tronu uspjeha i budu uzor svima koji žele graditi posao u Bosni i Lukavcu.

Sve ovo su razlozi da dobiju podsticaj ili zaštitu, pohvalu barem ili priznanje. Ali nisu. Dobili su kaznu i to inspekcijsku, visoku i nepravednu. To nas je motivisalo da istražimo ovu priču i dobijemo odgovor na novinarsko i ljudsko pitanje: Kome smeta domaće?

Inspektoru, ni manje ni više nego vodnom iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove pošlo je za rukom da nađe razlog da opako kazni „Coly-Company“ iako razlog za to do sada nije našla ni jedna druga inspekcija.

A bilo ih je i to mnogo. Tokom godina smjenjivali su se inspektori za ovo i ono, od općinskih do federalnih, kontrolisali su proizvodnju, uslove rada, poštivanje zakona i standarda i sve što se kontrolisati može i hoće. Nisu našli ni jedan jedini razlog da kazne ovaj kolektiv u kojem se poštuju i zakon i čovjek.

Vodni inspektor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove hladno je prošao pored svih zagađivača Jezera Modrac i nije se osvrnuo na njega. Nije mu zasmetalo što je turistička atrakcija i izvorište vode za Lukavac i Tuzlu slika i prilika nepoštivanja svih mogućih zakona i pravila koji štite vode. Zbog čega bi ga išta omelo u namjeri da zaobiđe one koji zanemaruju pravila puneći nečije lične džepove i dođe do onih koji moraju dati nešto u šuplju budžetsku kesu.

Tokom obilaska inspektor se uvjerio da se za potrebe proizvodnje snabdijevaju vodom iz mjesnog vodovoda Turija i da za to imaju sklopljen ugovor i redovno plaćane račune. Šta sada, vjerovatno se pitao ovaj arogantni sakupljač budžetskih sredstava. I onda mu je sinula ideja da vjerovatno imaju neki alternativni izvor ukoliko se desi havarija na vodovodu u Turiji iako se ona na sreću ili nečiju nesreću nije desila. Pronašao je mali i plitki bunar nedovoljan za potrebe petočlanog domaćinstva porodice Kolić koja stanuje u jednom dijelu objekta, a pogotovo za potrebe proizvodnog procesa.

Nije uvažio nikakve argumente da je to bunar koji je samo rezervni i da njegovi kapaciteti nisu planirani ni korišteni u industrijske svrhe, za što su mu pruženi i brojni dokazi. Kaznio ih je kaznom od vrtoglavih 6.000 KM jer nemaju koncesiju za korištenje vode iz ovog bunara! 5.000 KM za pravno lice i 1.000 KM za odgovorno lice, zadovoljno je zaključio ovaj naš savjesni sugrađanin prije nego što je u povratku sa ovog uspješnog poduhvata ponovo prošao kraj Jezera Modrac možda zažmirivši na jedno oko i zapušivši nos.

Povodom ovog slučaja kontaktirali smo Safeta Kolića, direktora „Coly-Company“ koji nam je potvrdio da im je vodni inspektor  izdao kaznu u ukupnom iznosu od 6.000 KM za nepostojanje koncesije za bunar koji uopšte ne koriste. Izuzetno je razočaran što nikakvi argumenti niti dokazi nisu uvaženi i što su nepravedno kažnjeni.

Kopanih bunara na TK ima na hiljade, a sigurno im nije tražen ugovor o koncesiji. Nikada nismo ni pomislili da nam treba koncesija za bunar koji ne koristimo i koji postoji samo kao alternativa“, rekao nam je Kolić uz napomenu da će „Coly-Company“ ovu priču nastaviti u nadležnom sudu. Ipak, nepravda boli i njih i 26 njihovih uposlenika koji se pitaju zbog čega ugovore o koncesiji vode nemaju čak ni neke firme koje vrše eksplotaciju vode?!

Podsjetimo da ovaj proizvođač hrane postoji od 1999. godine i da su prepoznatljivi po kvalitetnom i zakonitom radu. Poznati su na BH tržištu kao lider u proizvodnji tjestenina, jufki i slatkog programa. Proizvodnju baziraju na domaćim sirovinama i uspješno konkurišu stranim brendovima. Uposlenici imaju redovne plate i dobre uslove rada, poslodavci plaćaju sve obaveze i rade isključivo u zakonskim okvirima.

Imajući u vidu sve ove činjenice i gledajući kako veliki zagađivači prolaze nekažnjeno, a narušava se solventnost i ugled jednog renomiranog proizvođača hrane umjesto odgovora možemo samo ponovo postaviti pitanje: Kome smeta domaće?

Sponzorisani članak

OZNAKE: ,
Podijeli ovaj članak
13 komentara
13 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Nevjerovatno, umjesto da se ovakvim firmama na sve moguce nacine progleda kroz prste i stvore sto bolji uslovi za proizvodnju, nas sistem ili pojedinac ih pokusaje na sve moguce nacine ometat u radu i dovest do propasti… To nema nigde samo kod nas! Sram i stid da ga bude. Dabogda taj inspektor jeo na slamcicu, djubre korumpirano

* Navodi bez dokaza ne mogu bitii objavljeni. Administrator

SodaLive na strani colly-a, a nemaju pojma kakav užasan odnos prema radnicima imaju.
Jadnooo, prodali ste se za kesu makarona

Sta reci na ovo! Sramotno od opstine i od ovog inspektora. Ne idu u koksaru, sodu, rudnik banovici i ostale pa traze. Iskaljuju se na ovim malim privatnicima. Gore ne mogu uzimati jer su im to sve stranacki ahbabi zaposjeli pa ne smiju ruku dizat na svoje i sta im ostane? Samo ovi mali. Sramota

Valja inspektora” podmazati”,pa če sve biti uredu.Da većina firmi poštuje zakonom predvidjene norme za trettman otpadnih voda ne bi nam rijeke bile zagadjene kao što jesu.Ali od korumpiranih nadležnih organa i inspekcija ne može se bolje stanje ni očekivati.Oni postoje samo da bi punili vlastite džepove ili da bi oderali one koji ne plate “reket”:

A to sto ti isti radnici od svoje mjesecne plate moraju 150 KM potrositi u marketu koji drzi isti gazda niko nista ne govori. Zaista fin odnos prema radnicima, valjda oni imaju pravo svoju platu potrositi gdje zele..

Coly je prava firma i može biti primjer svima.Pitajte njhove radnike kakav odnos imaju prema njima i kakvi su to pošteni i čestiti ljudi.Definitivno ne zaslužuju ovo.Sramota za inspektora H.R.da je našao baš njih da kazni i to za bunar koji ne koriste.Umjesto da podstičemo domaću proizvodnju i ekonomiju mi je uništavamo.Imaju li koncesiju ovi što pakuju vodu i prodaju?Većina nema a inspektor ih nije kaznio.Baš sramota!

Član 10. Zakon o vodama TK (”Sl. novine TK”, broj: 11/08), kao vodni objekti za iskorištavanje voda prepoznaje i bunare sa tim što bunari koje su za svoje potrebe izgradila pravna ili fizička lica su u njihovom su vlasništvu i ona brinu o upravljanju tim objektima (Član 13).
Član 18. kaže da Vodni objekti iz člana 8. stav (1), člana 10. stav (1) i člana 15. stav (1)mogu imati i više namjena – višenamjenski vodni objekti. Obzirom da po navedenom tekstu bunar
koristi i domaćinstvo i …

bunar je ustvari višenamjenski objekat, i ne koristi se isključivo u komercijalne svrhe. Predmet koncesije po Zakonu o koncesijama po čl.3/1 jeste korištenje vodotoka. Po čl.4. Zabranjeno je korištenje predmeta koncesija utvrđenih ovim zakonom bez zaključenog ugovora o koncesiji, ukoliko drugim zakonom nije drugačije utvrđeno. Upravo u ovoj činjenici jeste oborivost inspektorove izrečene mjere. Jer za korištenje bunara po Zakonu o vodama, ne treba koncesioni ugovor već vodna saglasnost….

Za vodnu saglasnost primjenjuju se odgovarajuće odredbe o vodnim aktima federalnog Zakona i podzakonskih akata donesenih na osnovu federalnog Zakona, što predmet vodi u jednu novu sferu. PRIJEDLOG RJEŠENJA ZA UBUDUĆE: Proglasiti bunar javnom česmom sukladno Zakonu, ili još lakše proglasiti bunar HAJIR VODOM, a na sakralne objekte (hajir vode) je nemoguća koncesija. KUPUJMO DOMAĆE I ŠTITIMO DOMAĆE PODUZETNIKE !

Kolega Legalis slažem se sa tobom, i jošbih dodao da se ovdje radi o tzv. Built-Operate-Transfer (Izgradnja-funkcionisanje-transfer, BOT) gdje nije upitanju klasična koncesija, već koncesija sa vlasničkim i udjelom kroz utrošena sredstva izgradnje i održavanja bunara i rizik naravno potrebno je poznavati parametre bunara, te razdvojiti potrošnju domaćinstva i komercijalnu potrošnju, što je veoma teško, čaki za vještake tako da je odluka inspektora možda preuranjena i arbitrarna, ali ne i konačna

Da je neki normalan inspektor prvo bih sagledao stanje pa bih kao prvu neku sankciju izrekao opomenu pa ako se ne uradi u narednom periodu nista oko toga onda bih isla kazna.Ma sta ces kad nema ni drzave ni zakona zalite se i meni salju 3 put za TV taksu a nemam ni stana ni nicega imam kao manjinski vlasnik 1/8 od 84 kvadrata kuce. Ganjaju me ko Bog maglu samo velikim lopovima nece nista.