fbpx

Borba za radna mjesta u Energy Solution

7 min. za čitanje

Proceduralna greška mogla bi koštati posla 13 radnika jer su strani investitori najavili povlačenje iz Lukavca, a ono što im se dešavalo u ovoj općini nazvali su „lošom srećom“.

Iako je opredjeljenje lokalne zajednice privlačenje stranih investicija, u Lukavcu bi, zbog administrativne procedure, moglo doći do zatvaranja kompanije u koju su investitori do sada uložili 2 miliona KM. Tako bi 13 osoba, koji već dvije i pol godine redovno primaju plate, imaju uplaćene doprinose i zdravstvenu zaštitu, moglo ići na ulicu.

Energy Soluton osnovali su investitori iz BiH, Ukrajine i Izraela, koji su odlučili da iskoriste zapušteni prostor, ranije korišten od kompanije Messer Plin. Parcelu od 30 000 metara kvadratnih su uredili, instalirali savremena postrojenja, ispoštovali sve zakonske procedure i zaposlili radnike, koji su do tada bili na Birou za zapošljavanje. Njihova investicija je vrijedna 2 miliona KM, a osnovna djelatnost depolimerizacija neopasnog otpada. Međutim, od osnivanja nikada nisu radili i to ne svojom krivicom.

Kompanija je od osnivanja 2014. godine pokazala da želi da radi u skladu sa propisima, te su uredno izvršili sve obaveze, koje uključuju kontakt sa izabranim predstavnicima lokalne zajednice, pribavljanje sve potrebne dokumentacije i izradu studije o uticaju na okoliš, iako na njenu izradu i nisu bili zakonski obavezni. Od Federalnog ministarstva okoliša dobili su Okolinsku dozvolu, što je bio i posljednji dokument koji su čekali kako bi započeli sa proizvodnim procesom. Ali njihove nevolje tek tada su počele. Udruženje građana Forum za zaštitu okoliša i Općinsko vijeće Lukavac su pokrenuli upravni spor protiv resornog ministarstva jer nisu u proces izrade dokumenta na dovoljan način uključili javnost, odnosno lokalnu zajednicu. Vođenje spora se (kako je već uobičajeno u našoj sudskoj praksi) razvuklo i za sada se ne nazire kraj. Iako nisu strana u sporu menadžment i uposlenici Energy Solutiona smatraju da su jedini koji sada trpe štetu. Čini se da ipak nije tako. Štetu trpi i kompletna zajednica jer bi do sada bilo zaposleno još minimalno trideset radnika, a o tome šta bi poslovanje značilo i koje bi sve benefite donijelo privrednom sektoru i ispražnjenim budžetima u ovom trenutku se može samo nagađati.

Vijeće uposlenika se obratilo javnosti, načelniku Općine Lukavac i svim relevantnim institucijama da hitno poduzmu nešto kako bi zaštitili kompaniju Energy Solution i ljude koji rade u ovoj kompaniji.
Fatmir Čergić jedan je od njih. Diplomirani je pravnik i nakon godina nezaposlenosti, u Energy Solutionu vidio je priliku da najzad iskoristi svoje znanje i dobije priliku da poštenim radom obezbjeđuje egzistenciju za sebe i porodicu.

Kakav je odnos nas radnika i investitora je pokazatelj da smo svaki mjesec imali redovne plate, sve obaveze uplaćene, pa čak i nagrade povodom praznika. Međutim, mi smo u velikom problemu jer je Opština Lukavac protiv naše Okolinske dozvole pokrenula upravni spor. Mi sada čekamo trenutak kada će investitori dignuti ruke od nas, a to može biti svakoga dana. U ime uposlenika i naših porodica molim sve koji mogu da nam pomognu, kaže Čergić.

Ozbiljnost bi se mogla pokazati ukoliko bi oni koji su pokrenuli sudski spor uvidjeli grešku i pokušali da je isprave. Općinsko vijeće Lukavac će već na narednoj sjednici imati priliku da razmatra ovo pitanje i da svoj stav. Prethodno će im, prema najavama iz Energy Solutiona, biti prezentovana sva njihova problematika, kao i poslovni plan, tehnologija i mogućnost daljeg razvoja kompanije. Očekuju razumijevanje i podršku od njih ali i od izvršne vlasti. Da prostora za optimizam ima pokazuje i izjava koju je načelnik Delić dao za RTV TK.

Moj utisak je da su to investitori koji zavrijeđuju našu pažnju. Ja sam lično zamolio i Privrednu komoru i Vladu TK da se uključe jer bi bila jako loša poruka da neka investicija, koja nebi trebala da bude vraćena doživi takav fijasko. Međutim, ja ponavljam da je stvar čisto formalne prirode i u ovom slučaju je grešku napravilo resorno ministarstvo, odnosno osoba koja je vodila taj postupak izdavanja Okolinske dozvole za Energy Solution, izjavio je dr.Edin Delić, načelnik Općine Lukavac.

Do kraja januara će biti organizovan skup na kojem će svim zainteresovanima biti pojašnjeno zbog čega ovakva kompanija treba da posluje.

Savremena postrojenja, iako nikada nisu ni upaljena, proglašene su ekološkom bombom. Nažalost ali je tako, iako smo od početka mi sve radili po zakonima. Da je bilo drugačije već bi imali u radu paralelno još nekoliko pogona i prerađivali bi ono što trenutno zagađuje našu sredinu, vjerovatno proizvodili i pelet i drveni ugalj, servisirali plinska postrojenja za Messer. Želimo da radimo i spremni smo na konstantan monitoring jer smo sigurni da nećemo uticati na zagađenje sredine, izjavio je direktor Dyvnych Anatolil. Kaže i da mjesečno izdvajaju oko 35 000 KM, kako bi održavali postrojenja i plaćali radnike koji žele, a ne smiju da rade.

Iz ove kompanije, iako nisu krivi što Federalno ministarstvo okoliša nije javnu raspravu provelo na adekvatan način, poručuju da su spremni to učiniti ponovo. Najavljuju javnu prezentaciju svoje djelatnosti, poslovnog plana, postrojenja i vizije razvoja i to svim zainteresovanim građanima, predstavnicima udruženja i institucija, lokalne izvršne i zakonodavne vlasti. Njihova poruka je jasna:

Mi želimo da radimo jer sa nama Lukavac može biti samo čistiji i prosperitetniji.

(Sponzorisani članak)

Podijeli ovaj članak