fbpx

Zbog zaraženih krastavaca gnojenih stajskim đubrivom umrlo ukupno 10 ljudi

1 min. za čitanje

Posljednje žrtve su bile žene. Među deset smrtnih slučajeva samo je jedan muškarac. Sumnja se da su posljednji smrtni slučajevi posljedica konzumiranja krastavaca iz Španjolske, a na kojima je otkrivena bakterija.

U Španjolskoj su uzorci poljoprivrednih zemljišta na jugu zemlje, odakle su uvezeni krastavci na kojima je otkrivena bakterija, poslani u laboratorij. Utvrdit će se jesu li kontaminirani Escherichiom coli bili i prije dolaska iz južne Španjolske ili se to dogodilo tijekom transporta.

Nekoliko stotina ljudi se požalilo na neke simptome. Bakterija uzrokuje krvavu dijareju, velike glavobolje i bolove u trbuhu, a u težim slučajevima i prestanak rada bubrega.
Najviše je zaraženih u sjevernim njemačkim pokrajinama Schleswig-Holsteinu, Donjoj Saskoj i Hamburgu. Stručnjaci pozivaju stanovnike, a pogotovo one najugroženijih područja, da izbjegavaju konzumiranje krastavaca, rajčice i salate.

Bakterija Escherichia coli nalazi se u izmetu goveda, a zaraženi su oboljeli nakon konzumacije sirovih krastavaca, rajčica i salate koji su bilo gnojeni stajskim gnojivom.

 

(SodaLIVE.ba/RTVTK)

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Sta ce jos izmisliti?
Poslije svih onih silnih “za zivot opasnih gripa” sad je nezdrava hrana koja se djubri stajskim djubrivom.
Nasi djedovi nisu znali za umjetna djubriva a zivjeli su duge i zdrave zivote. Razbacivali su stajnjak i bacali septicku po njivama – i niko nikad nije umro od bilo kakve bakterije.
Nisu znali za cigarete “light” koje “cuvaju zdravlje” sa svom hemijom koja s ekoristi tokom procesa. pusili su duhan direktni sa njive.
Pade mi na um napis od prije mjesec dva kada je Ministrica neka preporucivala da se ne pije voda sa izvora koji se generacijama u LUkavcu i okolini koriste – nego da se KUPUJE i pije flasirana voda.
Sve sto je prirodno – ne valja.
Sve sto oni sje*u hemijom, upakuju i PRODAJU nam – itekako je za nas zdravo a za njih profitabilno.
Ja ne znam ima li jos koja budaletina da im vjeruje.
Ja sigurno NE.

A sto zene?
Krastavac ima takv oblik da je interesantan zenama na vise nacina a neki od njih su – da se zacrvenis.
E sad, je li zaraza usla “koristeci” krastavce ili jeduci ih, to je posebno pitanje.