fbpx

Zimske ili univerzalne gume?

5 min. za čitanje

Zbog cijene i praktičnosti univerzalne ili cjelogodišnje gume postaju sve češći izbor mnogih vozača. One su napravljene da pružaju relativno tihu vožnju, imaju dobar vijek trajanja i daju dobre performanse tijekom cijele godine.

Međutim, mogu li se uhvatiti u koštac sa zimskim uslovima na cesti ili su u tome ipak bolje zimske gume? Kada se spuste temperature, isplati li se više kupiti zimske ili univerzalne gume? Evo koje izabrati.

Univerzalne gume – prednosti i nedostaci

Univerzalne ili cjelogodišnje gume dizajnirane su za vožnju u različitim uslovima – od visokih temperatura i suhih cesta do kišnih i snježnih uslova na cesti. Dobro se snalaze u različitim uslovima i zato ćete upravo ovakve gume najčešće dobiti kada kupujete novi automobil.

Ako volite mirnu vožnju, dobro je znati kako su univerzalne gume najtiše, a ujedno troše i manje goriva.

Međutim, da bi mogle pružiti dobre performanse u različitim situacijama, napravljeno je nekoliko kompromisa koji mogu činiti veliku razliku.

Šta to znači?

Jednostavno rečeno, univerzalne gume neće prianjati jednako dobro kao ljetne gume, niti će se uspješno snaći u ekstremnim zimskim uslovima punim snijega i leda kao dobre zimske gume. Dakle, na cesti se ponašaju lošije od ljetnih u ljetnim uslovima kao i od zimskih u zimskim uslovima

Zimske gume: prednosti i nedostaci

Vožnja u zimskim uslocima zna biti nepredvidiva. Da bi vožnja bila sigurna, ključno je imati pravu gumu. Neke prednosti i nedostatke cjelogodišnjih guma smo već raspisali, a u nastavku analiziramo prednosti i nedostatke zimskih guma.

Prednosti zimskih guma

S kombinacijom niskih temperatura, poledice i obilnog snijega mogu se uhvatiti u koštac jedino zimske auto gume (M+S) ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg na pogonskim kotačim.

S obzirom na to kako postavljanje i skidanje lanaca na gume i nije najpraktičnije – uvijek ćemo se radije odlučiti i preporučiti kvalitetnu zimsku gumu.

Zašto? Odgovor je jednostavan – zimske gume bolje prianjaju za cestu te imaju kraći put kočenja u zimskim uvjetima što je ključno za sigurnu vožnju.

Pri jako niskim temperaturama ljetne i univerzalne auto gume izgube fleksibilnost, postanu krute te više ne mogu dovoljno dobro prianjati na površinu kojom voze. Kako piše HAK, na temperaturi od -10°C, zaustavni put automobila s ljetnim gumama koji se kreće 60 km/h bit će 55 metara, dok će zaustavni put automobila sa zimskim gumama biti čak 11 metara kraći!

Zahvaljujući većem sadržaju prirodne gume, silicijevog dioksida, ali i drugih sastojaka, zimske gume su fleksibilnije te dobro prianjaju uz cestu čak i kada se temperatura spusti dobro ispod nule.

Mekša smjesa gume omogućuje da se snijeg bolje zgnječi, zbije i potom izbacuje dok se guma okreće.

Osim toga, zimske gume imaju veću dubinu profila te čak pet puta više odvodnih kanala. Duboki profil zimske gume smanjuje nakupljanje snijega i omogućuje bolje prianjanje, dok više odvodnih kanala znači da se lakše i brže izbacuju snijeg, bljuzga i voda pa su manje šanse za proklizavanjem. Moći ćete bolje ubrzati i prije se zaustaviti nego s univerzalnim gumama.

Nedostaci zimskih guma

Zimske gume potrebno je pravilno skladištiti kada se ne koriste, a također trebate imati još jedan set ljetnih guma koje ćete montirati na auto za vožnju tokom ljetnih mjeseci.

Osim što nije uvijek jednostavno pronaći mjesto za adekvatno spremanje četiri komada auto guma, prije početka svake sezone potrebno ih je montirati na felge i na auto, a to može predstavljati dodatni trošak.

Međutim, ako živite u području s dubokim snijegom, to je trošak koji ne bi trebali preskakati.

Kada kupiti zimske, a kada univerzalne gume?

Odgovor na ovo pitanje ovisi o tome u kakvim uvjetima na cesti ćete najčešće voziti.

Tamo gdje je klima blaga i ujednačena tokom cijele godine, gdje snijeg u zimskim mjesecima vidite svega nekoliko puta, a poledica je također rijetka pojava, univerzalne auto gume odličan su izbor.

Međutim, ako zimi ceste kojima vozite više liče na klizalište ili na staze za skijanje, najviše se isplati kupiti kvalitetne zimske gume. Samo vam one mogu omogućiti sigurnu vožnju u takvim uslovima. Isto tako, ako živite u mjestu s blagom klimom, ali redovito autom putujete u snježne predjele, zimske gume također su pametnija opcija.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments